Kezdheti bontani a pezsgőt Le Pen?

A Nemzeti Front vezetője Marine Le Pen jelentős előnyre tett szert az elnöki székért folytatott harcban Nicolas Sarkozyvel szemben a jobboldali előválasztás első fordulójának napján, derül ki a közvélemény-kutatásokból.

A szélsőjobboldali vezető támogatottsága már 29 százalékon áll, nyolc ponttal vezet Nicolas Sarkozy és 15-tel a baloldali Jean-Luc Mélenchon előtt – közölte az Ipsosra hivatkozva az Independent, amely öt lehetséges forgatókönyvet elemzett.

A mérések szerint a jobboldali republikánus Alain Juppénak nagy esélye van legyőzni a regnáló baloldali elnököt, Francois Hollande-t. A végső eredményeket azonban befolyásolhatja a növekvő félelem Le Pen esetleges győzelme miatt. Főleg a Brexit és az amerikai elnökválasztás okozta sokk után.

Hírdetés

Bernard-Henri Levy filozófus a The Telegraph-nak adott interjújában arra figyelmeztet, hogy Le Pen győzelme ugyan nem valószínű, de lehetséges, mivel az emberek elvesztették az érdeklődésüket a politika iránt.

– Ha Trump lehetséges, minden lehetséges, semmi sem elképzelhetetlen ezentúl. Az emberek egyre kevésbé figyelnek arra, hogy vajon a jelöltek az igazat mondják-e. Sokkal inkább a teljesítményt és a színjátékot értékelik, mint az ígéretek igazságtartalmát – mondta.

A legfrissebb közvélemény-kutatások a francia konzervatívok vasárnapi előválasztása kapcsán jelentek meg. Hét jelölt verseng egymással az első körben, jövő héten lesz a második forduló, amelyben már csak két jelölt közül döntenek majd. A győztes képviseli pártját a jövő évi elnökválasztáson. A három vezető jelölt az egykori francia elnök Sarkozy, illetve két korábbi miniszterelnök, Francois Fillon és Alain Juppé.

Sok választó abban bízik, hogy végül Juppé kerekedik felül ellenfelein, akinek jó esélye van arra, hogy legyőzze Le Pent.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »