Kezdetét vette az ipari park építése Kassamindszenten, ahol a Volvo lesz a legnagyobb befektető

Kezdetét vette az ipari park építése Kassamindszenten, ahol a Volvo lesz a legnagyobb befektető

Ünnepélyes alapkőletétellel kezdődött hétfőn Kassamindszenten (Valaliky, Kassa-környéki járás) az ipari park építése, ahol a Volvo autógyártó cég lesz az első és legnagyobb befektető. Az ideiglenesen kinevezett miniszterelnök, Eduard Heger (OĽANO) szerint a munkálatok a tervek szerint folynak.

„Elkezdődik az építkezésnek az a része, amely az állam feladata. A beruházási szerződés részét képezi, hogy az állam olyan szintre emelje ezt a területet, hogy a Volvo idejöhessen saját gyárat építeni. Ez nagyon fontos esemény számunkra, valóban elkezdjük az igazi építkezést, hogy stratégiai parkunk rövid időn belül valósággá váljon”

– magyarázta Miloslav Durec, a Valaliky Industrial Park ügyvezetője.

Heger elmondása szerint a tulajdonjogi viszony rendezve van azon a részen, ahol már zajlanak a munkálatok. Ezzel párhuzamosan további telkeket vásárolnak, így folytatják a park bővítését a végleges méretre. Jelenleg egy nagy építkezési terület kialakításának előkészítésén is dolgoznak a beruházó igényei alapján, hogy az engedélyek megszerzése után a Volvo elkezdhesse az építkezést.

A svéd autógyártó cég befektetése megközelítőleg egymilliárd eurós szinten van. „Ennek a beruházásnak a haszna a GDP 1,3 százaléka lesz, és évente 150–180 millió euró bevételt jelent majd az állam költségvetésének” – mondta a miniszterelnök.

Eddig több mint 280 millió eurót különített el az állam az ipari parkra és a térség életét javítani hivatott beruházásokra.

Hírdetés

„Legyen szó közlekedési infrastruktúráról és egyéb olyan infrastruktúrákról, amelyek az ipari park működéséhez szükségesek, illetve ahhoz, hogy ez az egész terület megfelelő és jó munka- és lakhely legyen”

– mondta Karel Hirman ideiglenesen felhatalmazott gazdasági miniszter.

Heger szerint az ipari park az autógyártó céggel együtt az egész régióba növekedést hoz, nemcsak Kelet-Szlovákiába, hanem Közép-Szlovákia egyes részeibe is. A Volkswagen pozsonyi gyárának nagyjából 30 évvel ezelőtti létesítéséhez hasonlította. Meggyőződése, hogy ez jelentősen növeli a versenyképességet, a vonzerőt és további beruházásokat hoz.

 „Ez ismét azt mutatja az egész kelet-szlovákiai lakosságnak, hogy fokozatosan visszatérhetnek külföldről, és közvetlenül itthon találhatnak majd jól fizetett munkát”

– mondta. A legfontosabbnak azt tartja, hogy a Volvo elektromos autókat fog gyártani, ami hozzájárul a klímacélok teljesítéséhez.

A Valaliky Industrial Park modern, fenntartható üzemek székhelye lesz. A fő stratégiai befektetőnek, a Volvonak köszönhetően a régióban összesen mintegy 12 000 munkahely jön létre.

Teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »