Kezdenek kiürülni a befogadóállomások

Kezdenek kiürülni a befogadóállomások

Menedékkérelmet kért Németországban a koszovói kormányfő testvére. Kiürülnek a német menekülttáborok, és háborús bűnösről neveztek el kollégiumot Boszniában.

Megerősítette a koszovói kormányfő, hogy fivére menedékkérelmet nyújtott be Németországban – írja a pristinai Telegrafi. Isa Mustafa kormányfő azt mondta: testvére, Ragip tájékoztatta őt arról, hogy menedéket kért „egy súlyos betegség” miatt, amelyet Németországban szeretne kezeltetni, Koszovóban ugyanis erre nincs lehetőség. Testvérén kívül a koszovói kormányfő unokaöccsei és unokahúgai is megpróbáltak tavaly Magyarországon át Németországba kivándorolni, de kiutasították és visszavitték őket Koszovóba. Ragip Mustafa Szerbián és Magyarországon keresztül először Franciaországba utazott, ahol elutasították menedékkérelmét. Ezután Németországba ment, ahol június 24-én Rajna-vidék-Pfalz szövetségi tartományban kért menedéket. Mindez néhány nappal azelőtt történt, hogy Angela Merkel német kancellár fogadta testvérét Berlinben.

Hírdetés

A Die Welt című lap kutatása szerint a menedékkérők számának csökkenésével Németországban egyre több tartományi fenntartású befogadóállomás kezd kiürülni. A tartományok által közölt adatok alapján a 16 közül 9 tartományban 50 százalék alatt van a központi befogadó állomások és a rögtönzött szükségszállások telítettsége. A kihasználtság csökkenése a balkáni migrációs útvonal lezárásának tulajdonítható: míg tavaly ősszel gyakran naponta 10 ezer menedékkérő lépett be Németországba, az utóbbi időszakban előfordult, hogy egy nap alatt százan sem érkeztek.

Radovan Karadzicról elnevezett egyetemi kollégiumot avattak fel Szarajevó közelében Pale-ban – írja a boszniai Dveni Avaz. Milorad Dodik, a boszniai Szerb Köztársaság elnöke Karadzic lánya és felesége jelenlétében leplezte le a volt boszniai szerb elnök nevét viselő táblát az 1992-1995 között lezajlott boszniai háború idején a szerbek fellegvárának számító Pale településen. Radovan Karadzic ügyében egyébként március 24-én hirdet ítéletet a hágai Nemzetközi Bíróság. A 11 pontos vádiratban népirtás, háborús és emberiesség elleni bűntények szerepelnek, amelyeket a mintegy százezer halálos áldozatot követelő boszniai háború idején követtek el.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »