Kevesebbe kerül a gáz, amióta tárgyalnak

Kevesebbe kerül a gáz, amióta tárgyalnak

Hétfőn nyitáskor jelentősen emelkedett az európai gázár-jegyzés, de a drágulás mértéke mérséklődött az orosz-ukrán tárgyalások megkezdésének hírére.

A legnagyobb európai gáztőzsde, a holland TTF legközelebbi, áprilisi határidős jegyzésében 127 eurón dolláron jegyeztek 1 megawattórát a kereskedés kezdetekor, ez mintegy 25 százalékos áremelkedés a szerdai záróértékhez képest. Röviddel 12 óra után a jegyzés 103,3 euróra csökkent, ami 11 százalék körüli drágulásnak felel meg.  A gázár-jegyzés átlagosan mintegy 11 százalékkal emelkedett eddig februárban. A gáz ára amiatt nő, hogy az Egyesült Államok, az EU, Nagy-Britannia és több más ország szankciókat léptetett életbe számos orosz jogi és fizikai személlyel szemben azután, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát. Oroszország fedezi az európai gázszükséglet mintegy 40 százalékát.

Ausztria nem tapasztalja a gázszállítások csökkenését

Hírdetés

Annak ellenére, hogy a Nyugat kemény pénzügyi szankciókat vezetett be Oroszország ellen az Ukrajna ellen intézett orosz támadás miatt kiéleződött konfliktusban, az orosz Gazprom csoport továbbra is ellátja földgázzal a nyugat- és közép-európai országokat.

„A gázáramlások változatlanul folytatódnak” – mondta az E-Control igazgatótanácsának tagja, Wolfgang Urbantschitsch az APA hírügynökségnek hétfőn. „Itt nem lehet korlátozást látni” – tette hozzá. Az AGGM (Austrian Gas Grid Management AG) szerint hétfőn reggel reggel óránként 38 millió kilowattóra (kWh) energiatartalomnak megfelelő földgázmennyiség érkezett az alsó-ausztriai Baumgarten gázközpontba. Az energiaügyekért felelős infrastrukturális minisztérium szerint Ausztria ellátásbiztonsága továbbra is garantált, és az Oroszországból Ausztriába irányuló gázszállítások leállítása rövid távon nem tűnik valószínűnek.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »