Kevés szlovákiai daganatos beteg jut hozzá innovatív gyógyszerekhez

Kevés szlovákiai daganatos beteg jut hozzá innovatív gyógyszerekhez

Szlovákiában az onkológiai betegek csak az innovatív gyógyszerek egyharmadához férnek hozzá – figyelmeztetett az Innovatív Gyógyszeripari Szövetség (AIFP).

Elmondásuk szerint az állami egészségbiztosítás az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által 2011 után bejegyzett innovatív gyógyszereknek csak 32 százalékát fedezi. Az egészségügyi minisztérium bejelentette, hogy a gyógyszerek térítési köréről és feltételeiről szóló törvény módosítása változtat a helyzeten.

Hírdetés

A szövetség elemzése szerint Szlovákiában hosszú ideje alacsony az új onkológiai gyógyszerek piacra kerülésének aránya. Ezzel kapcsolatban az AIFP rámutatott, hogy 2021 februárja és 2022 februárja között mindössze négy innovatív gyógyszer került a rendszerbe.

Elmondásuk szerint a szomszédos országokhoz képest le vagyunk maradva a három leggyakoribb rákdiagnózis, azaz a tüdő-, a mell- és a vastagbélrák modern terápiáinak elérhetőségében is. Az elemzés azt is kimutatta, hogy Szlovákiában még mindig vannak olyan onkológiai betegségek, amelyekre egyetlen innovatív gyógyszer sem áll rendelkezésre. Ezek közé tartozik a vese-, a nyelőcső- és a hasnyálmirigyrák.

Az AIFP úgy véli, hogy az innovatív gyógyszerek elérhetetlenségének fő oka a szigorú szabályozás, valamint a gyógyszerek megtérítésének ellenőrizhetetlenül hosszú és bonyolult folyamata. Szerintük a jogszabályok módosítása vagy a rendszer további finanszírozása segíthetne.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »