Kevés önkormányzati döntést kifogásoltak (Prefektúra)

Kevés önkormányzati döntést kifogásoltak (Prefektúra)

Elenyésző volt a tavalyi év második felében hozott önkormányzati döntés, mely fennakadt a prefektúra törvényességi szűrőjén, ráadásul a kifogásoltak oroszlánrészét a közigazgatási egységek korrigálták, így mindössze három jutott bíróság elé – jelentette be havi sajtótájékoztatóján Ráduly István prefektus. Szerinte az eredmény vélhetőleg annak tudható be, hogy a kormányhivatal és az önkormányzatok között jó a kapcsolat, nyitottak az esetleges problémák rendezésére.

Ráduly István emlékeztetett, hogy a prefektúra egyik alaptevékenységének számít a közigazgatási határozatok és rendeletek jogszerűségének, törvényességének ellenőrzése. A kormányhivatal vezetője két csoportban ismertette az önkormányzati döntéseket, az egyikben a Kovászna Megye Tanácsa által 2022 második felében meghozottak szerepeltek, míg a másikban a többi önkormányzaté. A megyei testület összesen 129 határozatot fogadott el, ezek minden törvényes előírásnak megfeleltek. A prefektúra továbbá minden szempontból törvényesnek találta a megyei tanács elnökének 179 rendeletét is. Utóbbiak is az önkormányzati döntések közé tartoznak, akárcsak a tanács határozatai.

A városi és községi önkormányzatok 2022. július 1-je és december 31-e között összesen 2497 határozatot fogadtak el, ezek közül 38 (1,52 százalék) akadt fenn a törvényességi szűrőn. Ráduly István szerint örömére szolgált, hogy a 38 jogszerűtlennek talált határozatból a kormányhivatal jelzése nyomán 35-öt visszavontak, illetve módosítottak a helyi képviselő-testületek. A fennmaradó hármat viszont fenntartották, ezeket a prefektúra – az előzetes bizonyítási eljárás lefolytatásával – megtámadta a közigazgatási bíróságon.

Újságírói kérdésre a prefektus elárulta, hogy mindhárom határozat Sepsiszentgyörgy önkormányzatától származik, az egyik az e-Parlament létrehozásáról rendelkezik, kettő pedig urbanisztikai kérdésekről. Ráduly István nem tudott választ adni arra a kérdésre, hogy az önkormányzat miért tartotta fenn a döntéseit és választotta a bírósági utat. 

Hírdetés

A kormányhivatal vezetője továbbá elmondta, hogy a múlt év második felében született 6103 polgármesteri rendeletből mindössze kettőnél találtak kifogást, de ezeket is rendezték a településvezetők.

Ráduly István kimondottan jó eredménynek tekinti, hogy a közel kilencezer közigazgatási döntésből mindössze negyven esetében találtak hibát a prefektúrán, ami 0,4 százalékot jelent. De figyelembe véve, hogy a szűrőn fennakadtak közül 37-et végül kijavítottak, ez az arány tovább javul. A prefektus szerint kívánatos lenne, ha egyetlen aktát sem kellene úgymond visszadobniuk, de ez túlzott elvárás lenne, az önkormányzatnál dolgozók is tévedhetnek. 

Újságírói felvetésre Ráduly István úgy vélte, nincs összefüggés a prefektus személye, illetve a szűrőn fennakadó közigazgatási határozatok aránya között, inkább az lehet az ok, hogy jó a kapcsolat az intézmények között. Ráduly István szerint a prefektúra nyitott az önkormányzatok irányába az esetleges problémák rendezését illetően, tartják magukat az elvhez, hogy a megye lakosainak érdekeit szolgálják. Ennek egyik feltétele, hogy az önkormányzatok rendelkezésére álljanak. 

A fennakadt, illetve végül perre vitt döntések kapcsán úgy vélte: jogszabály-értelmezési gondok is lehetnek, volt polgármesterként tapasztalatból tudja, hogy ez is előfordul, és végül a bíróságra marad, hogy döntsön az intézmények közötti vitában. A prefektus szerint sajnos gyakran tapasztalható, hogy egyik-másik jogszabály értelmezése és alkalmazása megyénként eltér, és esetenként még az igazságszolgáltatás sem tud megnyugtató döntést hozni.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »