Kevés értékesebb útlevél van a magyarnál

Kevés értékesebb útlevél van a magyarnál

Magyar útlevéllel a világ 151 országába léphetünk be előzetes vízumigénylés nélkül. E tekintetben a régiós államok közül csak a csehek kelhetnek versenyre velünk.

Nagyot fordult a világ az elmúlt harminc évben. Ahhoz képest, hogy 1988 előtt turistaként csak három évente utazhattunk Nyugat-Európába, ma már a világ egyik legjobb útlevelét hordhatjuk a zsebünkben. A 199 országot vizsgáló idei Passport Index szerint az úti okmányunk a világ harminc legerősebbje között van. Az index készítői annál erősebbnek tekintenek egy útlevelet, minél több országba lehet vele utazni vízum nélkül. Ez a szám hazánk esetében 151, csupán héttel kevesebb a listavezető Németországénál. Ráadásul a régiós államok lakói, a szintén 151 ország vízummentességét élvező csehek kivételével, mind mögöttünk állnak. Legrosszabb helyzetben Irak, Pakisztán és Afganisztán lakói vannak, ők kevesebb mint harminc államba léphetnek be vízum nélkül.

Hírdetés

 

Az élvonalban szereplő útlevelek között egyébként nem túl nagy az eltérés. Az első helyezett német és a huszonhetedikként rangsorolt magyar dokumentum tulajdonosai csak akkor érezhetnek a különbséget, ha Mongóliába, Namíbiába, Vietnamba, Etiópiába, Guyanába, a Lesothói Királyságba vagy Ruandába akarnak utazni. Ezen államokba ugyanis a németeknek nem kell vízumot igényelniük az utazás előtt, míg nekünk magyaroknak igen.

Az index készítői annak alapján is rangsorolták az országokat, hogy hány állam polgárait engedik be vízum nélkül. Hazánk – akár a schengeni övezet többi tagja – kilencven országgal szemben nem támaszt vízumkötelezettséget. 


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »