Kevés a buzi a hollywoodi filmekben

Hollywood a kulturális egyenlőtlenség epicentruma egy új tanulmány szerint: nők, kisebbségek, az LMBT-csoport tagjai (leszbikusok, homokosok, biszexuálisok és transzneműek, egyszóval: buzik) még kevésbé jelennek meg a filmipar fellegvárának termékeiben, mint az előző, 2007-es felmérés idején.

A Dél-kaliforniai Egyetem (USC) tanulmánya szerint 2015 száz legfontosabb filmjében a szöveges szerepeknek csak 31,4 százalékát játszották nők, 2008-ban még 32,8 százalékát. Leszbikusok, köcsögök és "transznemű" karakterek az ilyen szerepeknek csak kevesebb mint egy százalékát kapták – olvasható a BBC hírportálján.

Az első, 2007-es és a 2015-ös tanulmány között nem figyelhető meg változás a néger (12 százalék), latin (5 százalék) és ázsiai (3,9 százalék) karakterek arányában.

"Akár a nemet, a fajt, az etnikumot, az LMBT-embereket vagy fogyatékkal élőket vizsgáljuk, minden esetben megfigyelhető, hogy alig jelenik meg valaki, aki nem heteroszexuális, egészséges, fehér férfi" – állította a valóság szöges ellentétét Stacy Smith, a tanulmány szerzője, a USC kutatója.

A száz vizsgált filmben minden megszólaló női szereplőre 2,2 férfi jutott, egyetlen "transznemű" karaktert ábrázoltak, 107 rendező között csak négy volt fekete vagy afroamerikai (értsd: néger – a szerk.), hat ázsiai vagy ázsiai-amerikai, nyolcan nők – ez utóbbi a legmagasabb arány 2008 óta.

Szinte hihetetlen, de a nőket a férfiaknál háromszor gyakrabban mutatták kihívó ruházatban vagy meztelenül.

Az amerikai filmakadémia – amúgy véletlenül néger – elnöke idén már röviddel az Oscar-díjra jelöltek bejelentése után csalódottságának adott hangot amiatt, hogy a színészek között ismét csak fehérek szerepelnek a listán. Ezt követően többen bojkottra szólították fel a színes bőrűeket, hogy hagyják figyelmen kívül a díjat.

Smith szerint "sok a beszéd és kevés a cselekvés", a filmstúdióknak a "valódi világot" kellene megjeleníteniük.

A tanulmány alapján a női fő- és mellékszerepek száma 2014 óta egy év alatt 11 százalékkal nőtt – de csak három filmben fordult elő egy-egy etnikai csoportból származó fő- vagy mellékszereplő. A vizsgált filmek egyikében sem volt ilyen szerepben ázsiai színész vagy színésznő.

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »