Kettőzött erővel küzdenek a székely petíció végső sikeréért

Kettőzött erővel küzdenek a székely petíció végső sikeréért

– Nincs más választásunk, sikerre kell vinni a székely petíciót azok után, hogy az Európai Bizottság lesöpörte az asztalról a Minority SafePack kezdeményezést – erről beszélt a Magyar Nemzetnek adott interjújában Pesty László kampányfőnök. Ennek érdekében a kampányhajrában három országba is ellátogatnak, hogy ne csak szükséges hetedik országban, hanem még több államban elérjék a jogszabályban előírt aláírásszámot. Nyomást akarnak gyakorolni Brüsszelre.

Pesty László emlékeztetett rá, hogy egy éve vette át a székely petíció kampányának irányítását. – Az elmúlt egy évben végig kapcsolatban álltunk a Minority SafePack képviselőivel és szakembereivel. Vincze Loránt, az RMDSZ európai parlamenti képviselője, az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója elnöke nagyon sokat lobbizott a mi kezdeményezésünkért is Brüsszelben, mint ahogy Bodor László, a Minority SafePack egykori kampányfőnöke is rengeteg marketing kommunikációs szakmai tanácsot adott tavaly február óta – fogalmazott Pesty László. Hozzátette, hogy nagyon drukkoltak a Minority SafePack kezdeményezésnek, és amikor az Európai Parlament kétharmaddal támogatta az ügyet, biztosak voltak a sikerben. Azt hitték, hogy „végre kinyílt az ég”, s most, amikor az Európai Bizottság elkaszálta a kezdeményezést, óriásit csalódtak.

Hírdetés

Pesty László elmonta: “a mi kezdeményezésünk hasonló, mint a Minority SafePack, de mégis más, és nem kell minket temetni. Még többet fogunk dolgozni és lobbizni azért, hogy mire a székely petíció az Európai Bizottság elé kerül, tökéletesen elő legyen készítve.”

Már csak azért is van remény, mert jogilag más a mi helyzetünk, ugyanis a kohéziós pénzek elosztása teljes mértékben brüsszeli hatáskör, ezzel a kifogással nálunk nem állhatnak elő. Velünk nem fognak így elbánni, mint a Minority SafePack kezdeményezéssel tették – emelte ki Pesty László.

A székely petíció kampányfőnöke kiemelte: a felelősség és az abból fakadó teher most óriási rajtuk, mert a következő három hétben be kell húzni a hetedik országot is. Eddig már összegyűlt ugyanis a szükséges egymillió aláírás, de csak hat európai uniós államban – Horvátországban, Litvániában, Magyarországon, Romániában, Svédországban és Szlovákiában – sikerült megszerezni a kellő számú szignót, a sikerhez egy hetedik országra is szükség van.


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »