Kétszer is nekimentek a rendőrsorfalnak a migránsok

Kétszer is nekimentek a rendőrsorfalnak a migránsok

Kora délután ismét kitört a migránsok egy csoportja a Röszkei gyűjtőpontról. Az útjukat álló rendőröket petpalackokkal dobálták meg. A helyzet egyre feszültebb.

13 órakor egy közel 300 fős, főleg férfiakból álló csoport elindult a gyűjtőpontról Budapest irányába – jelentette a Hír TV munkatársa. A rendőrök dupla sorfallal állták útjukat még a vasúti sínek előtt, amikor a migránsok petpalackokkal kezdték el dobálni őket. A csoportot a rendőrség hátrébb szorította, de újult erővel ismét kitörtek a gyűjtőpontról. A rendőrök egyelőre semmilyen kényszerintézkedést nem vetettek be, tolmácsok segítségével próbálják lenyugtatni a kedélyeket. A helyzet egyre feszültebb.

Migránsok egy újabb csoportja, mintegy 40-50 fő indult el gyalog Vámosszabadiból a győri vasútállomásra, számolt be a Hír TV riportere 12.15 környékén. A csoport az 1-es főút mentén gyalogol, a közúti forgalmat nem akadályozza. A rendőrség folyamatosan biztosítja a haladásukat.

Végeláthatatlan sorokban, már 50-100 fős csoportokban érkeznek a migránsok a déli határon, jelentette a Hír TV munkatársa 12 órakor. Őket a rendőrség a gyűjtőpontokra terelik, ahonnan a regisztrációt követően buszokkal folytathatják az útjukat. Olykor kisebb lökdösődések alakulnak ki a várakozó migránsok között – a rendőrség elsősorban a már régebb óta várakozó, illetve kisgyermekes családokat terelik föl előbb a járművekre. Komolyabb rendbontás továbbra sincs. Egy külföldi újságíró információi szerint Horgoson egy nagyobb, 1500-2000 fős csoport még az este beköszönte előtt Magyarországra tervez eljutni.

Enyhül a nyomás a magyar–osztrák határon, kevesebb migráns tart Bécs felé, Hegyeshalomnál pedig teljes a nyugalom, számolt be a Hír TV munkatársa a helyszínről 10 óra után. A korábbi napokkal ellentétben már nem kell leszállítani a migránsokat a beérkező vonatokról és átszállítani egy másikra, vagy gyalogosan átkísérni őket a határ túloldalára.

Rendőrökkel védik a röszkei gyűjtőpontot, ahol 9.30 környékén a migránsok egy csoportja úgy döntött, hogy nem vár tovább a regisztrációra, és gyalog indul el Budapest felé – számolt be a Hír TV munkatársa a helyszínről. Az elégedetlenséget az váltotta ki, hogy sokan már vasárnap kora délután óta várakoznak a regisztrációra. A hatóságok emberei végül feltartóztatták a tömeget, és visszaterelték őket a gyűjtőpontra. Komolyabb atrocitás nem történt.

Két külföldi televízióstáb arról tájékoztatta a Hír TV-t, hogy a migránsok panaszkodnak a körülményekre: nem értik, hogy ha Macedónián és Szerbián kulturáltabb körülmények közt és gyorsabban át tudtak jutni, Magyarországon miért kell ennyi ideig vesztegelniük.

Hírdetés

Csaknem ötszáz menekült nem jutott be reggelig a röszkei regisztrációs központba és éjszakázott a szabad ég alatt – számolt be reggel 8 órakor a Hír TV riportere a helyszínről. A gyűjtőponton vasárnap 23 órakor kezdtek feltorlódni az emberek, addig folyamatosan érkeztek a határsértők Szerbiából. A gyűjtőpontnál elviselhetetlen szag terjeng, miután a menekültek mindent felgyújtanak, amit találnak, hogy ne fázzanak.

Információink szerint péntek éjféltől vasárnap éjfélig közel 5500-an érkeztek a déli hátáron át az országba, de a határsértők továbbra is folyamatosan jönnek a sínek mentén. A regisztráció után a migránsokat folyamatosan szállítják Bicskére, illetve Debrecenbe.

A legtöbben szír állampolgárnak vallják magukat

Hétfő reggel 8 óráig csaknem 1000 illegális bevándorlót fogtak el az ORFK tájékoztatása szerint. A rendőrség embercsempészet miatt öt embert állított elő. Vasárnap csaknem 2000 illegális bevándorlót fogtak el a rendőrök a polgárőrökkel együtt Csongrád megye déli részén.

„1991 illegális bevándorlóval, köztük 518 gyermekkel szemben intézkedtek a rendőrök a polgárőrökkel együttműködve Csongrád megye déli részén vasárnap. A legtöbben szír állampolgárnak vallották magukat. Az illegális bevándorlók ügyében idegenrendészeti eljárást kezdeményezett a rendőrség” – tájékoztatta a Hír Televíziót hétfő reggel Szenti Szabolcs, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

Csökkent a migrációs nyomás – de ne ringassuk magunkat illúziókba

Mint arról korábban beszámoltunk, vasárnapra csökkent a migrációs nyomás, ami várhatóan csak átmeneti, hiszen a déli határt újabb menekülthullám érte el, Bécs és Berlin pedig rövidesen ismét szigorítani fogja az intézkedéseket. Részletek >>>

 

A Spiegel Online szerint Orbán Viktor tudatosan engedte elmérgesedni a menekültválságot. A Der Standard pedig azt írja, a kormányfő zálogtárgyul használta fel a menekülteket. Részletek >>>

Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »