Kétszer annyival emelkedett a halottak száma a párizsi no-go zónákban

Kétszer annyival emelkedett a halottak száma a párizsi no-go zónákban

Kivételesen sok a koronavírus miatt meghalt ember Seine-Saint-Denis-ben, Párizs legproblematikusabb előváros-komplexumában a francia egészségügyi minisztérium számai szerint.

(Origo)

Egy hét alatt ott 63%-kal többen haltak meg, mint például Párizsban – az előző hét adataihoz képest. Az AFP megkérdezte, hogy mi ennek az oka, és sajátos választ kaptak: nincs azonnali, gyors magyarázatunk erre. Így fogalmaztak.

Hírdetés

A 93-asnak nevezett, elővárosok sokaságát összefogó Seine-Saint-Denis-ben összesen 1,6 millió ember él. A francia belügyminisztérium jelentése szerint itt van a legtöbb olyan negyed egész Franciaországban, amely – idézett a JDD hetilap által közzétett jelentésből – „a francia köztársaság számára elveszett”. Azaz, a migránsok között olyan erősen kialakult már a párhuzamos társadalom, hogy nem fogadják el a köztársaság törvényeit. Gyakran a mentők, a rendőrök és a tűzoltók sem mernek odamenni, bemenni.

A minisztérium tájékoztatása szerint a március 21. és 27. közötti időszakban 63%-kal többen haltak meg, mint az előző héten. Önmagában ez a szám még nem sokat jelentene, hiszen ekkor kezdődött szinte tombolni a járvány. Ez azért érdekes, mert egész Párizs területén ugyanebben az időszakban csak (a csakot természetesen idézőjelben kell érteni) 32%-kal nőtt a halottak száma az előző héthez képest. Erről egyébként beszélt a másképp nevezett, de funkciójában a magyar országos tisztifőorvos hatáskörét betöltő Jerome Salomon doktor is egy sajtótájékoztatón.

Frederic Adnet helyi mentőparancsnokkal tudott beszélni a Le Figaro. Azt mondta az újságnak, hogy azért is lehet kétszer annyi halott ugyanannyi idő alatt, mert fertőzöttekből is sokkal több van az elővárosban, mint Párizsban. Adnet szerint az egészségügyi ellátás nem rosszabb ott – ezt a V4NA nemzetközi hírügynökség információi cáfolják, sokkal kevesebb az intenzív ágy, mint Párizsban -, viszont bizonytalanságban élő migránsok laknak ott nagy számban, sokszor nyomortanyákon.


Forrás:harcunk.info
Tovább a cikkre »