Kétszáznál több ukrán lakost fogadtak be Érsekújvárban

Kétszáznál több ukrán lakost fogadtak be Érsekújvárban

Egy hete megnyitották az ukrán menekültek számára a nagyszabású kapcsolattartó központot Nyitrán, így az érsekújvári idegenrendészeti hivatalban változik az ügyintézés időpontja. Érsekújvárban jelenleg 218 ukrán lakos tartózkodik ideiglenes engedéllyel.

Az állami rendőrség tájékoztatása alapján, melyet az érsekújvári önkormányzat honlapján magyar és szlovák nyelven tette közzé, a nagyszabású megyei kapcsolattartó központ megnyitásával változik az ügyintézés. Az ideiglenes menedékkérelmek feldolgozása már a megyeszékhelyen zajlik. A tájékoztatóból kiderült, hogy március 23-tól hétfőn, szerdán és pénteken 07.30-tól 15.30-ig bírálják el a munkavállalás céljából benyújtott ideiglenes tartózkodási kérelmeket az érsekújvári idegenrendészeten. Csütörtökön 07.30-tól 15:30-ig foglalkoznak a hivatalban a nemzetközi kamion-, illetve autóbuszsofőrök tartózkodási engedélyére vonatkozó kérelmekkel. Azokról a gépkocsivezetőkről van szó, akiknek az itt-tartózkodását a rendkívüli helyzet miatt meghosszabbítják. Történhet ez a koronavírus-helyzet miatt, vagy az ukrán hadiállapot miatt.

Hírdetés

Arra kérik az ügyeiket intézőket a hivatalnokok, hogy a belügyminisztérium honlapján található foglalási rendszerbe lépve kérjenek időpontot az érsekújvári ügyintéző központba. A tartózkodási engedély kiadására csak abban az esetben van lehetőség, ha a kiállított tartózkodási okmányt egy megadott lakcímre kézbesítik. Ezért a küldeményért háromeurós illetéket kérnek. Az Érsekújvári Járási Munka- Szociális és Családügyi Hivatalban csütörtökönként ukrán tolmács jelenlétében fogadják a háború borzalmai elől menekülőket, reggel 9 órától.

Érsekújvárban a városházán rendszeresen felmérik, pontosan hány ukrán személy tartózkodik a járási székhelyen családoknál, és kik kértek menedéket a város által megnyitott szálláshelyeken. Március 12-én 65 ukrán személy tartózkodott a városban, 52-en közülük családoknál, 13-án a városi szálláson voltak elhelyezve. Bernáth Petronela, a városi hivatal szóvivője szerdán arról tájékoztatott, hogy a városban jelenleg már 218 ukrán személy tartózkodik. Ebből 118 menekült családoknál, magánszemélyeknél kapott menedéket. A város által felkínált szálláshelyen 100 ukrán személyt helyeztek el.

Tizenhárom ukrán gyerek szülei kérték a legfiatalabb családtagok beiskolázását a járási székhelyen. Bernáth Petronela ezzel kapcsolatban arról tájékoztatta lapunkat, hogy március 23-ig az ukrán szülők a Híd, a Bethlen Gábor, a Dévény, a Vár és a Nyitra-part utcai alapiskolába íratták be iskolaköteles gyerekeiket. Eddig egy ukrán gyereket írattak be a szülei óvodába, ők a Széchényi utcában lévő szlovák városi óvodát választották. A város további szálláshelyeket keres, hogy szükség esetén senkit se kelljen elutasítaniuk. Négy helyen találhatók városi szállások, a Szent József Karitász Besztercebánya utcai épületében a városközpontban, magánszemélyek bocsátották a város rendelkezésére az egykori dohánygyár területén lévő épületet, vannak továbbá szálláshelyek az ipari zónában és a Sziget parkerdő egykori sportszállodájában.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »