Kétszáz év után most először mond le japán uralkodó

Kétszáz év után most először mond le japán uralkodó

Japán uralkodójának lenni általában életfogytig tartó feladat. Azonban pénteken Akihito japán császár bejelentette, hogy 2019. április 30-án lemond a trónról. Ezzel véget ér majd az úgynevezett Heiszei-korszak. A lépés egyáltalán nem volt váratlan, 2016 augusztusában Akihito a televízióban beszélt arról, hogy attól tart, egészségi állapota nem teszi lehetővé, hogy ellássa kötelességeit. Márpedig ha a japán uralkodó beszédet intéz népéhez, akkor lehet tudni, hogy valami nagy dolog készülődik. 1945 óta ez volt a harmadik ilyen alkalom: ezt megelőzően a fukusimai nukleáris katasztrófa után állt a kamerák elé 2011-ben, előtte pedig még Akihito apja, Hirohito jelentette be a rádióban, hogy elvesztették a II. világháborút.

Akihito szavait tehát már tavaly úgy értelmezték, mint az első lépéseket a lemondáshoz vezető úton. Idén júniusban aztán a tokiói parlament is megszavazta a törvényt, amely a jogi hátteret is megteremtette, alapvetően ugyanis nem lett volna lehetősége visszavonulni. Nem ez az első eset egyébként Japán történetében, hogy a császár lemond, de legutóbb 1817-ben történt ilyen, akkor Kokaku császár adta át az uralmat fiának.

A nemzetközi média beszámolói szerint a lemondás hírét a japánok szomorúsággal, ám megértéssel fogadták. A korábbi közvélemény-kutatások is mind azt támasztották alá, hogy a japánok túlnyomó többsége támogatta, hogy egy császár visszavonulhasson. Márpedig a 83 esztendős Akihitóról köztudott, hogy súlyos egészségi problémákkal küzd: szívműtéten is átesett, és prosztatarák ellen is kezelték.

Hírdetés

Az 1989. január hetedike óta uralkodó Akihito fiának, az 57 éves Naruhito hercegnek adja át a trónt. Japán alkotmányos monarchia, a császár mára főként reprezentatív és vallási feladatokat lát el – a II. világháború után Hirohito visszavonta, hogy uralma isteni eredetű lenne –, de nagy tiszteletnek örvend, és az ország egységének szimbóluma. Úgy tartják, a japán a világ legrégebb óta működő örökletes monarchiája: Akihito császár egyenes ágon a 125. leszármazottja Japán megalapítójának, az i.e. 660-tól uralkodó Dzsimmu császárnak.

Persze az évezredes múltra visszatekintő családot is elérték már a modern kor kihívásai. Éppen Akihito volt az, aki megtörve a tradíciókat, a japán történelemben először vett feleségül közrendűt: Micsiko császárnét állítólag egy teniszpályán ismerte meg. Példáját már követte legidősebb fia, a trónörökös is, aki ugyancsak egy – ráadásul főként Amerikában nevelkedett – közrendűt vett el. Maszako hercegnő ugyanakkor a pletykák szerint nehezen viseli a címmel járó nyomást és figyelmet, sokat betegeskedik, ritkán mutatkozik a nyilvánosság előtt. Az uralkodói család más tagjai sem ragaszkodnak a címhez: idén nagy port vert fel, hogy a császár egyik unokája, Mako hercegnő bejelentette, annak ellenére is feleségül megy közrendű szerelméhez, hogy ezzel elveszíti rangját. A CNN szerint már felmerült, hogy változtatni kellene a szigorú japán szabályokon, az örökösök között ugyanis kevés a férfi. Az utódlás egyelőre nem forog kockán, mert Naruhitónak ugyan csak egy leánygyermeke van, testvérének, Akisino hercegnek azonban 2006-ban fia született.

http://mno.hu/

A herceg volt egyébként az, aki idén nyáron lányával Magyarországon járt, és egy mangalicatelepet is megtekintett. Akihito pedig az első japán császár volt, aki hazánkba látogatott 2002-ben. Ugyancsak első japán uralkodóként 1992-ben Kínába is történelmi utazást tett, ahol sajnálatát fejezte ki azért, amit Japán a II. világháborúban és azt megelőzően cselekedett, de bocsánatot nem kért. Élete feladatának tekintette viszont a szembenézést a háborúval és apja örökségével, és hogy közelebb hozza a néphez az uralkodócsaládot.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelenik meg. A megjelenés időpontja: 2017.12.02.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »