Kétségbeesetten magyarázkodik Balog cigóholokamu ügyben

“Roma holokauszt” ügyben nem neki kell magyarázkodnia, hanem azoknak, aki most mindenfajta nyilatkozatokat kiadnak – jelentette ki Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter kedden Szegeden.

Azokat a gyilkosságokat, amelyek a Gyurcsány-Bajnai-kormány alatt történtek, nem tárták föl tisztességesen, a mi kormányunknak kellett ezt a munkát elvégeznie – mondta a politikus újságíróknak. Hozzátette: a titkosszolgálatok szerepe sem lett tisztázva.

Balog Zoltán úgy fogalmazott, hogy ferdítésekkel és hazugságokkal támadják, miközben már akkor a “roma holokauszttal” kapcsolatos megemlékezést szervezett, amikor még sem miniszter, sem államtitkár, sőt még politikus sem volt.

A politikus leszögezte ugyanakkor, hogy pontosabban is fogalmazhatott volna. “Arra gondoltam, hogy az a fajta szervezett deportálás – direkt módon koncentrációs táborokba -, ami a magyarországi zsidósággal történt nagyon nagy szégyen”, és a magyar állam a “roma holokausztban” más szerepet játszott.

“Az interjú teljes szövegét elolvasva világosan kiderül, hogy egy romaholokauszt-megemlékezésre sietettem, és az áldozatok iránti alázatot és bocsánatkérését próbáltam meg hirdetni, és továbbra is ezt fogom tenni, bármilyen támadás ér is ebben az ügyben” – hangsúlyozta Balog Zoltán.

Az MSZP szerint azonnal távoznia kell posztjáról Balog Zoltánnak, az ún. roma holokauszttal összefüggésben tett kijelentése miatt. Kunhalmi Ágnes, az Országgyűlés kulturális bizottságának szocialista alelnöke keddi közleményében idézte a miniszternek a Kossuth Rádióban elhangzott szavait, amelyek szerint a második világháborúban Magyarországról semmiféle cigány deportálás nem történt.

Hírdetés

A Demokratikus Koalíció (DK) pedig azt írta, “Magyarország ma ott tart, hogy az Orbán-rezsim minisztere, bizonyos Balog Zoltán, nyíltan relativizálhatja a holokausztot”.

Az Együtt-PM keddi közleménye szerint Balog Zoltán odáig merészkedett, hogy eltagadja az akkori magyar állam felelősségét a “náci vészkorszakban” meggyilkolt “roma honfitársainkkal” történtekkel kapcsolatban.

A Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége – Összefogás a Demokráciáért (MEASZ) is közleményben tiltakozott az ellen, hogy Balog Zoltán “a kormány képviseletében minapi kijelentésében lényegében tagadta a magyarországi cigányok holokausztját”.

A ternYpe – Nemzetközi Ifjúsági Hálózat kedden azt közölte az MTI-vel, megdöbbentőnek tartja, hogy “a cigányság integrációjáért is felelős miniszter éppen a “roma holokauszt” emléknapján sajátos értelmezésével vonja kétségbe, hogy a második világháború idején Magyarországról tömegesen deportáltak volna cigányokat koncentrációs táborokba, ahol módszeresen semmisítették meg őket zsidó honfitársaikkal együtt”.

A Fidesz szerint nem Balog Zoltánnak kell magyarázkodnia “roma” ügyben, hanem annak a baloldalnak, amelynek kormányzása idején “romákat” gyilkoltak Magyarországon, és ezeknek az ügyeknek a felderítéséért és a kártalanításért semmit nem tettek. A nagyobbik kormánypárt az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében azt írta: “azt a Balog Zoltánt próbálják rossz színben feltüntetni, aki már minisztersége előtt is évről évre felszólalt a roma áldozatokért mind a holokauszt emléknapján évről évre megrendezett ökumenikus megemlékezésen, mind számos más fórumon”.

“Felháborító, hogy a bukott baloldal politikai célból félreértelmez és eltorzít egy roma áldozatokért való tiszteletadásról szóló telefonos interjúból kiragadott mondatot” – mentegetőztek.


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »