Kétnapos ünnep Köpecen

Kétnapos ünnep Köpecen

Hétvégén ismét falunapot ült Köpec: tartottak ünnepi istentiszteletet és kortárstalálkozót, rönkhúzó versenyt, volt gyerekfoglalkozás, kézműveskedés, előadás a pártáról és a falu történetéről, lépett fel dalárda és humorista, de volt utcabál is.  

Szombat délben a labdarúgópályán gyűltek össze a szórakozni vágyók. Népszerűek voltak a lacikonyhások és a vásári portékákat kínálók, de igazán szép közönség a haszonlovak versenyén sereglett össze. A 600 kilogramm alattiak (12 pár ló), a 600–750 kilogramm közöttiek (13 pár ló) és a 750 kilogrammosok (7 pár ló) versenyébe nem csak helyi és környékbeli lótartó gazdák nevezték állataikat, jöttek Sepsiszentgyörgy, Kovászna és Gyergyó környékéről is. Bocz Lajos helyi szervező úgy nyilatkozott, nincs amit csodálkozni azon, hogy távolról is jöttek vendégek, hisz közösségük összetartó, egymás versenyeit támogatják részvételükkel.

Hírdetés

A régi iskola épületében Nagy Adél tiszteletes asszony vendégeként Jánosi Ágnes Anikó divattervező tartott Benned melyik istennő rejlik? címmel előadást, majd az érdeklődő asszonyokkal stabilizált növények felhasználásával pártát készítettek.

Az ötvenévesek kortárstalálkozója alkalmával tartott istentiszteleten Nagy Károly Kázmér arról az erős kapocsról szólt, amely a kortársakat összeköti. Egész életünkön át jóban és rosszban egyaránt számíthatunk azokra, akikkel együtt gyerekeskedtünk, fontos pillanatokat éltünk át közös kalandokban. A templom udvarán kopjafát avattak a kortárstalálkozó jeleként, és fejet hajtottak azon társaik emléke előtt, akik már nem érhették meg ezt a napot.

Vasárnap délelőtt ismét istentisztelettel vette kezdetét az ünnepség, majd Józsa Lajos Levéltári adatok Köpecről címmel értekezett. A sepsiszentgyörgyi Művészeti és Népiskola köpeci tagozatának festett bútordarabokból, nemezelt és csuhéból készült tárgyakból álló kiállítása a jurtában nyílt meg. A délutáni órákban a templomudvaron felállított színpadon a Református Dalárda és a baróti Syncron tánccsoport lépett fel. A KöpecÉRT Egyesület díjazta azokat a falustársakat, akik felkérés nélkül is tesznek azért, hogy ne csak portájuk, hanem tágabb környezetük is szebb és gondozottabb legyen. Elismerésben részesült Takó Sándor, özv. Karácsony Istvánné, Dénes László, Mátyus István és Deák László. Romeo Titi Smântână úgy nyilatkozott: az a legkevesebb, hogy egy oklevéllel és szimbolikus ajándékkal köszönik meg az említettek önzetlen munkáját.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »