Kétnapos gyalogos zarándoklattal köszöntötték a Jópásztor Imanapot

Kétnapos gyalogos zarándoklattal köszöntötték a Jópásztor Imanapot

A Jópásztor Imanappal egyidejűleg kétnapos gyalogos zarándoklatot és lelkigyakorlatot hirdetett meg férfiak számára a Jópásztor Alapítvány, a Pázmaneum, a Remény, a Gloria Társulat, a Szőgyéni Plébánia és a Komáromi Plébánia. A zarándoklat útvonala a Komárom–Szőgyén útszakasz volt. A zarándoklat és a lelkigyakorlat a hiteles keresztény férfiakért, a férfi identitás megerősítéséért történt.

A zarándokút lelkigyakorlatát és az elmélkedéseket Farkas Zsolt, a Jópásztor Alapítvány elnöke, Lépes Lóránt atya, a Mária Rádió Mirjam igazgatója, valamint a zambiai Gabriel Kwaku Mwanza atya vezette.

A zarándokok célba érésével került sor a 33. Komáromi Imanap idején meghirdetett, soron következő Jópásztor Imanapra, augusztus 28-án Szőgyénben. Az imaszándék teljesen megegyezett a komáromi imanapok szándékával, amikor magyar papi és szerzetesi hivatásokért, felvidéki magyar főpásztorért, valamint jó keresztény családokért imádkoznak.

A kétnapos rendezvény a komáromi Szent Rozália-templomban vette kezdetét, ahol Kiss Róbert kanonok, komáromi esperesplébános megáldotta az imanapi keresztet, melyet Smidt Róbert szőgyéni fafaragó készített, s amelyet a zarándokok magukkal vittek.

Méri Lajos, a Pázmaneum és a Jópásztor Alapítvány családügyi munkatársa, a zarándoklat szervezője elmondta, hogy a férfiakból álló csapat a Komárom–Dunamocs kerékpárúton haladt, Izsa, Pat, Dunaradvány helységeket érintve. A szombat esti szállás a dunamocsi plébánián várta őket, a vacsorát a Komáromi Plébánia biztosította számukra. Vasárnap reggel folytatták útjukat Búcson és Köbölkúton keresztül Szőgyénbe. A teljes útvonalat tizenhárman teljesítették, Dunamocson csatlakoztak a szőgyéni zarándokok, majd Köbölkúttól Puss Sándor atya kilenc bérmálkozásra készülő fiatalja csatlakozott és teljesítette az utolsó szakaszt.

Hírdetés

A délutáni órákban érkeztek az imanapi kereszttel a szőgyéni Nagyboldogasszony-templomhoz. Az ünnepélyes fogadás és a zarándokáldás után kezdetét vett az imanap soron következő programja.

Az imaórán a magyar papi és szerzetesi hivatásokért, a magyar nemzet megújhodásáért és a keresztény családokért imádkoztak.

Az ünnepi szentmisét Ďurčo Zoltán, a Nyitrai Egyházmegye magyar hívekért felelős püspöki helynöke mutatta be oltártestvéreivel. A szentbeszédet Nagy András esperesplébános mondta. A Dél-Afrikából érkezett Gabriel Kwaku Mwanza atya Lépes Lóránt atya tolmácsolásában ismertette a zambiai keresztények hitéletét, beszélt arról az áldozathozatalról, melyet a hívek tesznek, amikor több kilométeres gyalogolás árán jutnak el a szentmisére.

Az imanapra a Felvidék különböző helységeiből érkeztek hívek. Végzetül a szeretetasztalhoz hívták meg az imanap résztvevőit, melyet a Szőgyéni Plébánia közössége és a Mária Légió biztosított.

(Berényi Kornélia/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »