„Kétkarú rabló”: tűz alá vették Andy Vajnát

„Kétkarú rabló”: tűz alá vették Andy Vajnát

A filmipari kormánybiztos leváltását követeli a miniszterelnöktől a Jobbik és az LMP. Az egyik ellenzéki párt szélhámosnak, a másik rablónak nevezte Andy Vajnát. Az üzletemberről a Heti Válasz azt írta, hogy a szerencsejátékból származó nyereségét Luxemburgban adóoptimalizálhatta.

„Egy dokumentumfilmben maga a történet a főszereplő, és ’56 tisztelete a főszereplő, és a vízipóló csapat a főszereplő. De szerintem Magyarország a főszereplője az egésznek” – fogalmazott még Andy Vajna hollywoodi producer a Szabadság vihara című dokumentumfilm 2006-os bemutatóján. Az alkotás párhuzamosan dolgozza fel az 1956-os forradalmat és a véres, szovjet–magyar vízilabda-elődöntőt a melbourne-i olimpián.

A Heti Válasz cikkének viszont Andy Vajna a főszereplője, aki a 2010-es kormányváltás után filmipari kormánybiztossá avanzsált. A szerencsejáték-iparból nem szállt ki, ma már kizárólag ő üzemeltethet kaszinókat Budapesten. A játéktermekben nincsenek olyan online pénztárgépek, amelyek a beütött összeget azonnal továbbítják az adóhatóságnak.

„Játékadót fizetnek, és a játékadó-fizetés mellett nincs nyugtaadási kötelezettségük, valamint a blokk adás hiányában nincs áfafizetési kötelezettség, az online pénztárgép bevezetésére azért került sor, hogy a blokkadási és áfafizetési kötelezettséget ellenőrizze a kormány. A kaszinókban nincs áfafizetési kötelezettség és blokkadási kötelezettség, helyette van játékadó, amit szigorúan a Nemzetgazdasági Minisztérium havonta ellenőriz” – mondta korábban Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Hírdetés

A Heti Válasz azt írta, hogy a producer már a tavalyi kaszinónyereségét is a kedvezőbb adózású Luxemburgba vitte. Több kaszinóval idén még többet kaszálhat – a becslések szerint 5-6 milliárdot. Az LMP a kormánybiztos leváltását követeli. „Eljött az idő, hogy Orbán Viktor lapátra tegye Andy Vajnát, és amíg ez nem történik meg, a magyar miniszterelnök sorsközösséget vállal egy ilyen szélhámos figurával. Andy Vajnának távoznia kell a közéletből, menjen bizniszelni oda, ahol szívesen látják, de a magyar közpénzek közelében ennek az embernek semmi keresnivalója nincs” – mondja Szél Bernadett, az ökotrás társelnöke.

Az MSZP szerint Andy Vajna nem más, mint egy szerencselovag. „Andy Vajna a magyar nemzet kétkezű rablója, és olyan törvényi lehetőségeket kap a Fidesztől, amelyek megítélésünk szerint nemcsak etikátlanok, de akár törvénytelenek is lehetnek” – véli Harangozó Tamás, az MSZP frakcióvezető-helyettese.

A Jobbiknak Andy Vajna szakmai ténykedése sem tetszik. „A nemzeti szellemiség nem jelent meg a filmekben az elmúlt 5 évben, és nemzeti identitást erősítő történelmi játékfilm sem készült, sőt az Orbán-kormány volt, amely 2010 megszüntette a magyar történelmi film alapítványt” – mutat rá Dúró Dóra.

A Heti Válasz cikke szerint egyébként Andy Vajna cégbirodalma ma átláthatóbb, mint korábban volt.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »