Kéthetes blokádba kezdtek az Utolsó Nemzedék klímaaktivistái Bécsben

Kéthetes blokádba kezdtek az Utolsó Nemzedék klímaaktivistái Bécsben

Kéthetes akció keretében blokádot állítottak Bécsben az Utolsó Nemzedék (Letzte Generation) nevű klímavédelmi csoport aktivistái az osztrák főváros Naschmarkt piacánál a hétfő reggeli csúcsforgalomban.

A kéthetes blokád kezdő eseményeként az aktivisták a Bécs belvárosából délnyugati irányba kivezető Wienzeile nevű sugárúton állták el az utat. A rendőrök egy órán belül, reggel kilenc órára helyreállították a forgalmat. Az Utolsó Nemzedék klímaaktivistái, mint eddig minden nemzetközi akciójuknál, ezúttal is ragasztós akciót hajtottak végre, s egyik kezüket odaragasztották az úttesthez.

A molinók és a beszédek arra szólították fel a bécsi döntéshozókat, hogy „hallgassanak a tudósokra”, és legalább a legolcsóbb, legegyszerűbb intézkedéseket vezessék be az éghajlatvédelem érdekében. Azt követelik, hogy

Hírdetés

tiltsák be az újabb olaj- és gázfúrásokat és csökkentsék az autópályán megengedett legnagyobb sebességet óránkénti 100 kilométerre.

A Salzburger Nachrichten nevű osztrák napilap hírportálja szerint a tiltakozáshoz csatlakozott az Nagymamák a jobboldal ellen (Omas Gegen Rechts) nevű aktivista csoport 40 tagja is.

A rendőrség az APA osztrák hírügynökségnek beszámolt róla, hogy a tervezett blokádok elhárításaképp a következő két hétben körülbelül száz rendőrtisztet vezényelnek ki az osztrák főváros különböző helyszíneire.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »