Kétfelé szakadt Magyarország

Egyre nő a különbség Magyarország fejlődő és leszakadó térségei között – derült ki egy hazai járások helyzetével foglalkozó friss tanulmányból. A főváros és az északnyugati régiók már utcahosszal előzik meg az elsősorban az északkeleti tájakon és a Dráva mentén fekvő hátrányos helyzetű térségeket.

A magyar járásokat rendezte fejlettségi sorrendbe a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézetének legfrissebb kutatása. Az elemzés azt mutatja, hogy Magyarország két részre szakadt, a fejlett és fejletlen régiók között pedig egyre nagyobb a különbség. Az összesítés arra fókuszál, hogy megmutassa a legjobb és a leghátrányosabb helyzetű járásokat. A főváros és környéke, valamint az északnyugati régió adja azt a területet, amely az Európai Unióhoz egyre jobban kötődik, gazdaságilag és társadalmilag fejlődik, az ország többi része messzebb áll az európai átlagtól.

Hírdetés

– Amennyiben az ezredfordulót követő időszakot vizsgáljuk, megállapítható, hogy Magyarországon növekedtek a fejlettségi különbségek. Azokban a térségekben mutatkozott az átlagosnál gyorsabb gazdasági gyarapodás, amelyeket az ezredforduló idején is kedvező gazdasági helyzet jellemzett. Ebbe a csoportba sorolható Budapest és a fővárosi agglomeráció többi járása, valamint az Észak-Dunántúl központi térségei, mindenekelőtt a győri járás – mondta lapunknak Nyeste András geográfus, a kutatás egyik készítője.

További részletek a Magyar Nemzet hétfői számában.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »