Kétféle Matovič első költségvetése

Kétféle Matovič első költségvetése

A parlament tegnap elfogadta a jövő évi költségvetést, így tehát megúsztuk a költségvetési provizóriumot, de sem az elfogadás folyamatával, sem a büdzsével nem lehetünk maradéktalanul elégedettek.

Érthető, hogy járvány idején nem könnyű költségvetést készíteni, és a helyzetet tovább bonyolították a kormánypártok közti feszültségek. Mindamellett a parlamentben sem kísérte nagy érdeklődés a költségvetési vitát, csak néhány képviselő vett benne részt aktívan.

Kezdjük ott, hogy a költségvetésben valójában két különböző hiány szerepel. A tervezet a GDP-hez mérten 4,94 százalékos hiánnyal számolt, de Igor Matovič pénzügyminiszter előre jelezte, hogy 500 millió eurót csak akkor hajlandó folyósítani a költségvetésből, ha a kormánykoalíció teljesíti három feltételét: elfogadja a nyugdíjrendszer reformját, a költségvetési kiadások korlátait és az adósságfék módosítását. A kormánypártok eddig egyik feltételt sem teljesítették, így az a furcsa helyzet áll elő, hogy a pénzügyminiszter korlátozni fogja a költségvetési kiadásokat, még akkor is, ha a parlamentben elfogadott költségvetés mást mond. Ez főleg az egészségügynek és az oktatásügynek rossz hír, hiszen az 500 millió nagy része oda vándorolt volna.

Hírdetés

Nagy kérdés az is, mire lesz elég a 700 millió eurós járványügyi költségvetési tartalék. Igaz, hogy a szlovák gazdaság nagy része már megtanult együtt élni a koronavírus-járvánnyal, de az elmúlt hetek is megmutatták, hogy egyes szektoroknak továbbra is állami pénzügyi segítségre van szükségük. A jövő év gazdaságilag némileg optimistábbnak tűnik, de pillanatnyilag mindenre rávetül az omikron variáns árnyéka. Várható hatásait még nem igazán ismerjük, az is lehet, hogy nem okoz komolyabb fennakadásokat a gazdaságban. Viszont az sincs kizárva, hogy ismételten korlátozásokra lesz szükség, ami akár másfél–két százalékponttal is csökkentheti a szlovák gazdaság növekedését. Figyelembe kell venni azt is, hogy bármikor jöhet olyan váratlan kiadás, mint a 60 év felettieket oltásra buzdító pénzügyi motiváció, melynek költségvetési hatásait 250 millióra becsülik.

A jövő évi költségvetés legnagyobb hiányossága, hogy nem találtak pénzt az oktatásügyben dolgozók fizetésének valorizálására. Mivel erre idén sem került sor, a tanároknak marad a keserű szájíz és az évtizedes rekordokat döntögető infláció hatásai. Bár az oktatásügyi miniszter azt mondta, szimpatizál a tanárok követelésével, de szerinte a pénzügyminisztérium forráshiányra hivatkozva nem volt hajlandó a béremelésre pénzügyi forrásokat biztosítani. Ezt a tanárok nem annyira hiszik el, tekintve, hogy Igor Matovič pénzügyminiszter a 60 év felettiek oltási motivációjára kész volt azonnal akár 600 millió eurót is mozgósítani. Így nehéz elhinni, hogy az oktatás a Heger-kormány legfontosabb prioritásai közé tartozik.

Mindezek ellenére kijelenthető, hogy globális járvány ellenére a Matovič- és a Heger-kormány eddig felelősen állt hozzá a költségvetés kezeléséhez. A költségvetési hiány 2020-ban sem haladta meg az eurozóna átlagát, és a költségvetési tanács az idei évben is jobbnak látja a büdzsé helyzetét az eredeti terveknél. Ebből a szemszögből a jövő évi költségvetésre is optimistán tekinthetünk, bár az összképet kicsit rontja, hogy a költségvetési kiadási korlátok éles bevezetését a kormány 2024-re tervezi kitolni.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »