Kétfajta háború

Sokáig nem tudtam mi a különbség az igazságos és az igazságtalan háború között. De a liberális médiák alapos tanulmányozása ebben sokat segített.

Íme az 5 fő ismérv, mely alapján ez a 2 kategória különválasztható:

  • ki kezdte a háborút,
  • mi a háború oka,
  • milyen fegyvereket használnak a háborúban,
  • milyen infrastrultúra semmisül meg vagy rongálódik meg,
  • az áldozatok jellege,

S most lássuk ezeket egyenként!

A háború kezdeményezője. Igazságtalan háborúban а háborút őrült diktátor indítja. Ezzel szemben igazságos háborúban demokratikus kormányzat.

Hírdetés

A háború oka. Igazságtalan háborúban az ok, hogy a diktátor ezzel akarja elterelni a figyelmet. Miről? Bármiről! Ezzel szemben igazságos háborúban az ok a demokrácia és a jólét terjesztésének őszinte vágya.

A fegyverek jellege. Igazságtalan háborúban tiltott fegyvereket használnak. Ezzel szemben igazságos háborúban csak precíziós fegyverek vannak.

A kárt szenvedő infrastruktúra. Igazságtalan háborúban kórházakat, iskolákat bombáznak, viszont katonai célpontokat alig ér találat. Ezzel szemben igazságos háborúban csakis katonai és kormányzati létesítményeket ér támadás. S ha néha-néha mégis találat éri egy-egy kórházat, iskolát, ennek oka az ellenség, aki pont kórházak és iskolák mellé telepített – aljas módon – katonai létesítményt.

Kik az áldozatok. Igazságtalan háborúban nők és gyerekek, különösen terhes anyák és csecsemők, az igazságtalan háborúk indítói nagyon szeretnek halott terhes anyákat és csecsemőket látni. Ezzel szemben igazságos háborúban a hatalommal cimboráló, magukat civileknek álcázó terroristák az áldozatok, s ha mégis akad igazi civil áldozat, az csupán véletlen és járulékos áldozat.

Azt hiszem, így már teljesen világos minden.


Forrás:bircahang.org
Tovább a cikkre »