Kétezer rendőr sem bír a liberálanarchista házfoglalókkal – a cionbohócok is mellettük állnak

Csaknem kétezer rendőrt vezényeltek ki hétfőn Bécsben egy liberálanarchisták által megszállt bérház kiürítésére, de túl erősnek bizonyult az ellenállás. Ráadásul a folyton rasszistázó, fasiztázó antiszemitázó Zöldek is a rendbontók mellé álltak.

A lipótvárosi (Leopoldstadt) bérházban lévő pizzériát két és fél éve foglalták el az anarchisták. Eredetileg maga a háztulajdonos ajánlotta fel nekik, hogy fél évre ingyenesen beköltözhetnek az épületbe, gyaníthatóan azzal a céllal, hogy az új lakók a többi bérlőt “kiutálják” onnan, és ezáltal ő felújíthassa és kelendőbbé tehesse ingatlanját. Az új lakók azonban összebarátkoztak a régi bérlőkkel, és a határidő lejárta után is a házban maradtak.

Hírdetés

A teret korán reggel lezárták, majd 10 órától megkezdődött az akció. Mintegy 1700 rendőr, köztük különleges egységek tagjai – a rendőrség 400 fős bevetésről beszél – páncélozott rendőrségi terepjáróval, vízágyúkkal kezdték meg a ház előtt felállított barikád felszámolását. Eközben 12 rokonszenvtüntetőt előállított. Következő lépésben vágó eszközökkel kinyitották a ház ajtaját, majd hozzáláttak az ott felhalmozott akadályok eltávolításához.

A házfoglalók tojással, festékkel, különböző tárgyakkal dobálták a rendőröket, egyesek az ablakokból levizelték őket. Súlyosabb incidensekre nem került sor. Késő délután a rendőrök a második és harmadik emelet között jártak, onnan hordták ki a halomban álló tárgyakat.

A rendőrségi akció a helyi politikában is viszályt szított. Míg a Zöldek bírálták a “túlzott” erő alkalmazását, az Osztrák Szabadságpárt demonstratívan a rendőrök oldalára állt.


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »