Kétezer gyermekre ­számítanak (Beiratkozás előkészítő osztályba)

Kétezer gyermekre ­számítanak (Beiratkozás előkészítő osztályba)

Mától kérvényezhetik az iskolaérettségre vonatkozó felmérést azok a szülők, akiknek a gyermeke 2022. szeptember 1. és december 31. között tölti be a hat évet, akiknek a gyermeke nem járt óvodába, illetve akik külföldről jöttek haza ebben az időszakban, és gyermekük szintén az esztendő utolsó harmadában tölti be a hatot. A felmérések eredményének kihirdetése után, április 11-én kezdődik a beiratkozás az előkészítő osztályba, az elosztás első szakasza május utolsó napjaiban ér véget.

Az előkészítő osztály minden gyermek számára kötelező, aki szeptember 1. előtt betölti a hatodik évet, a néhány hónappal kisebbek esetében felmérés alapján döntik el, indulhat-e a gyermek iskolába vagy marad az óvodai nagycsoportban. A megyei tanfelügyelőség által kedden összesített beiskolázási terv szerint a háromszéki iskolákban összesen 2021 helyet hirdetnek meg a következő tanévre, ebből 1324-et magyar tannyelvű osztályokban. Városon 932 gyermekre számítanak, a falusi iskolákban 1089-re, utóbbiak közül 296-an összevont magyar osztályokban fognak tanulni hatvanhárom iskolában, valamint 92-en román osztályokban tizenöt iskolában.

Hírdetés

A hagyományos osztályok mellett két művészeti és öt alternatív (Step by step, illetve Waldorf) osztály fog működni, iskolakörzetek továbbra is csak Sepsiszentgyörgyön és Kézdivásárhelyen vannak, a speciális oktatásban huszonnégy előkészítősre számítanak.

A helyekkel, a felméréssel, a beiratkozással és az elosztással kapcsolatos tudnivalók tanulmányozhatóak a megyei tanfelügyelőség honlapján (isj.educv.ro), de az említett időszakban az óvodák és az iskolák is tájékoztatják az érdeklődőket.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »