Kétértelmű közúti jelzések miatt büntetik az autósokat

A rendőrök szerint az Árpád-híd felé vezető oldalon lévő buszsávot csak az arra jogosult járművek használhatják, a BKK szerint viszont az onnan lekanyarodni készülő autósok is.

A rendőrök és a közterület-felügyelők az elmúlt napokban sorozatban büntették meg azokat az autósokat, akik a felüljáró külső sávját használták. Az egyenruhások szerint a buszsáv a felüljáró előtt lévő táblánál kezdődik. A megbüntetett autósok viszont azt állítják, hogy csak a leágazás után.

Hírdetés

Dobrocsi Endre közlekedésbiztonsági szakértő a hirado.hu-nak azt mondta: a rendőröknek abban igazuk van, hogy a felüljárón a külső sáv végig buszsáv, a mellette lévő szaggatott vonal viszont elbizonytalaníthatja az autósokat.

A félreértést csak erősíti a BKK március 24-i közleménye, melyben – némileg a KRESZ-nek is ellentmondva – azt írják, hogy akik lekanyarodnak a felüljáróról, azok használhatják a buszsávot. Ez azonban nem érdekli a rendőröket. Ők továbbra is büntetnek.

A megállított autósoknak egyetlen esélyük van: ha fellebbeznek a bírság ellen, hogy az ügy átkerüljön a bíróságra. A magyarországi ítélkezési gyakorlat szerint ugyanis ha ellentmondásosak a közúti jelzések, akkor azok téves értelmezéséért az állampolgár nem tehető felelőssé.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »