Két visszavonulás és két nagyon kínos vereség – így áll most az oroszok szénája a háborúban

Két visszavonulás és két nagyon kínos vereség – így áll most az oroszok szénája a háborúban

Az eddigi eseményekre alapozó, realista helyzetértékelés Demkó Attila biztonságpolitikai szakértő tollából:

Ha jól emlékszem, márciusban írtam valahol, hogy az orosz hadsereg teljesítménye gyenge kettes.

A Mandineren és máshol is egy-két olvasóm szerint töménytelen szidalmazást kaptam. Nos, kedves uraim – eltelt azóta kilenc hónap –, túl vannak az oroszok két visszavonuláson, és lehet bárhogy PR-ozni, a visszavonulás nem győzelem. És van két nagyon kínos orosz vereség is, Harkiv környéke és Liman.

Ezek tények.

Az is tény, hogy nem láttunk egy darab Armatát vagy Kurganecet sem a fronton, a Terminátor rövid kameó után eltűnt a csataterekről (ld. ezt a videót), az Aligátorok negyede már az ukrán földben. Az orosz csúcstechnikának mondott eszközök tehát vagy nem jelentek meg a fronton, vagy kudarcosak.

Ami az orosz propagandát illeti: remélem, már senki sem keresi a biolabort és az elfogott NATO-parancsnokokat az Azovsztal alatt, Enerhodarban az ukrán piszkos bombát stb.

Persze van másik oldali propaganda is (ki lövi Enerhodart pl., ami elképesztő módon máig átmegy a nyugati médián), az oroszok holnap összeomlanak, ha nem holnap, akkor holnapután, Putyin meg beteg a lábujjától a feje tetejéig.

Hírdetés

A cél az, hogy a propagandaháborúból kihozzuk azt, ami a lehető legközelebb van a valósághoz. Ez pedig szerintem az, hogy az orosz hadsereg teljesítménye igen gyenge – de ahhoz valószínűleg elég, hogy megtartsa a Dnyeper vonalát, Luhanszkot, és ha tényleg komoly a tüzérségi lőszerprobléma, esetleg bevegye Donyeck megyét. De többre nem.

Ez eladható győzelemnek – de valójában stratégiai vereség, mert kapnak egy lezáratlan háborút egy bosszúéhes, 30 milliós szomszéddal, ahonnan az orosz kultúra írmagját is kiirtják, hatalmas gazdasági/politikai/katonai veszteséget, technológiai szankciókat, lefoglalt javakat stb.

Miközben február 24. előtt Zelenszkij inkább a bukás, mint a következő elnöki ciklus felé haladt…

Ez a háború Oroszország (és Ukrajna) jövőjét már eljátszotta – mindegy, mi a vége, stratégiai szinten vereség –, és kisebb eséllyel még teljes megaláztatás is lehet belőle.

Ezt a szinte bizonyosan jövő téli offenzívák eldöntik, készül az ukrán és az orosz is.

Nem az (energetikai) szankciók fognak dönteni, hanem a katonai helyzet.

Ráadásul az oroszok nem szankcionálhatók ki a világból – kell a gáz, az urán, az olaj –, és az urán esetében drága alternatíva sincs.

A drága naiv nyugatosoknak mondom – folyamatos az üzletelés a háttérben, nem hogy az USA és Oroszország, de időnként az oroszok és az ukránok között is. Csak Európa hiszi el, amit mond.

Von der Leyenék véletlenül közölték az ukrán veszteségek számát, majd átírták a közleményt, megvágták a videót

Az oroszok az ukrajnai hadszíntérre irányították az egyik legpusztítóbb fegyverüket


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »