Két új módszer alapjaiban alakíthatja át a szívátültetést

Két új módszer alapjaiban alakíthatja át a szívátültetést

Mindössze négy óra alatt kell elvégezni egy szívátültetést, de van két új módszer, amely 12 vagy akár 24 órára is növelheti a rendelkezésre álló időt. Az egyiket akár már az idén alkalmazhatják Magyarországon is.

A szívátültetés rendkívül bonyolult orvosi beavatkozás, melyet a rendelkezésre álló rövid idő tesz igazán nehézzé. A sebészeknek mindössze négy óra alatt kell a donor szervet átültetniük a recipiensbe, mindezt úgy, hogy esetenként csak a szív szállítása két-három órát vesz igénybe. Létezik már egy új módszer, mellyel az időintervallum megháromszorozható, és úgy tűnik, hogy egy éven belül Magyarországon is elérhető lesz.

Hartyánszky István szívsebészeti profilvezető egyetemi docens, a Magyar Transzplantációs Társaság elnöke a hirado.hu oldalnak elmondta, jelenleg a végstádiumú szívelégtelenségnek az egyetlen definitív terápiája a szívátültetés. Azok kerülnek várólistára, akiknek a várható életkilátásai hónapokra csökkentek le. Magyarországon éves szinten körülbelül 50–70 szívátültetésre lenne szükség. Körülbelül 50–100 ezres betegpopulációt érint súlyosan a szívelégtelenség országszerte.

A szívsebész elmondta,

biztonságosan négy óra áll rendelkezésre, hogy a donorban megállítsák, majd a recipiensben elindítsák a szív keringését.

Hírdetés

Ebbe az időtartamba bele kell férnie a szív sebészi kivételének, a tárolásának, a szállításának, a szív előkészítésnek, illetve beültetésének. Van, hogy magára a beültetésre, a varratsorok fizikai elkészítésére csak 30–40 perc marad. A beültető és a kivevő csapat párhuzamosan dolgozik és folyamatosan kommunikál egymással.

Egy új módszerrel 24 órán át életben tartható lehet egy szív,

amelyet egy olyan eszközbe helyeznek be, amelyben nem kell leállítani, csupán a vér helyett egy speciális oldatot keringetnek benne, amely életben tartja a szívizomzatot. Egy másik eszköz pedig úgy teremt mesterséges körülményeket, hogy a donorból levett vérrel áramoltatja át a szívet, és életben tartja a szívizomzatot. Ezzel a technikával 12 órára tudják kitolni a felhasználhatóságot. Magyarországon akár már ebben az évben bevezethetik ezt az eszközt.

Hartyánszky István beszélt az Eurotransplant-tagság előnyeiről, a szívátültetés dinamikus fejlődéséről és műszívek területén várható áttörésről is, és arról is, hogy tavaly már 64 szívátültetést végeztek a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán, amivel a világon a legjobb tíz szívátültetési centruma közé került a transzplantációk számát tekintve.

Az interjú a hirado.hu oldalon olvasható.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »