Két település elfoglalását jelentette be az orosz védelmi minisztérium

Elfoglalta az orosz hadsereg a luhanszki régióban lévő Nevszke és a donyecki régióban található Krasznij Jar települést – közölte szerdán az orosz védelmi minisztérium.

A tárca tájékoztatása szerint az orosz erők a hat ukrajnai frontszakasz közül négyen előrenyomultak, Ukrajnában 23, a kurszki régióban pedig kilenc megkísérelt ellentámadást vertek vissza. A moszkvai összegzés szerint a "különleges hadművelet" övezetében csaknem 1800, Kurszk irányában pedig további több mint 350 ukrán katona esett el vagy sebesült meg súlyosan.

Az orosz hadijelentés az elmúlt nap folyamán Ukrajnában megsemmisített vagy eltalált ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között sorolta fel egyebek között egy katonai repülőtér infrastruktúráját, egy robbanóanyag- és lőszergyártó üzemet, egy, a hadsereget ellátó olajfinomítót, egy Neptun hajóelhárító és egy Sz-200-as légvédelmi rakétarendszert, egy tengeri és egy légidrónraktárt, három lőszerraktárt, egy harckocsit, egy nyugati gyártmányú 155 milliméteres önjáró és egy vontatott tarackot, amerikai HIMARS sorozatvetők három rakétáját, továbbá 56 repülőgép típusú drónt.

Az orosz védelmi minisztérium szerdán videófelvételt mutatott be arról, ahogy kedden egymás után öt orosz rakéta találta el a mikolajevi páncélosüzemet. A beszámoló szerint a létesítmény öt ipari épületét érte találat, és tíz páncélozott jármű, köztük hat harckocsi megsemmisült. A támadás nyomán az üzemben leállt a páncélozott járművek gyártása és javítása.

Kurszk irányában a szerdai hadijelentés szerint az ukrán fél egyebek mellett 21 páncélozott harcjárművet, köztük három tankot veszített. Moszkva szerint a régióba augusztus 6-án betört ukrán erők azóta több mint 23 550 embert, 160 harckocsit, 75 gyalogsági harcjárművet, 100 páncélozott személyszállító járművet, 934 páncélozott harcjárművet, 639 gépkocsit, 189 tüzérségi löveget és 37 sorozatvetőt veszítettek.

A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több más településéről is jelentettek szerdán ukrán tüzérségi és dróntámadást.

Az ukrán hírszerzés állítja: egy ezrednyi orosz katonát semmisítettek meg Harkiv megyében

Hírdetés

Nagyszabású sikeres műveletet hajtottak végre a kelet-ukrajnai Harkiv megyében az ukrán katonai hírszerzés csapatai a Lipci falutól északra fekvő erdőterület felszabadítására – hozta nyilvánosságra szerdán honlapján az ukrán védelmi minisztérium hírszerzési főcsoportfőnöksége.

A közlemény szerint az ukránok elfoglalták az egyik orosz zászlóalj által ellenőrzött területet, Lipcitől északra megtisztítottak az ellenséges erőktől 400 hektár erdőt, ezenfelül csaknem egy ezrednyi orosz katonát tettek harcképtelenné, és többeket fogságba ejtettek. A műveletben a hírszerzés alá tartozó Artan és Kraken elnevezésű alakulatok, valamint a Nemzetközi Légió katonái vettek részt.

Az ukrán védelmi minisztérium közleményében arról tájékoztatott, hogy egy újabb hazai gyártású dón harctéri használatára adott engedélyt. A Csaklun (varázsló) névre keresztelt, új pilóta nélküli rendszer a tárca közlése szerint egy többfunkciós drón, amely alkalmas a tüzérségi tűz pontosítására.

"A drón hatékonyan ellenáll az elektronikus interferenciának, ami fontos tényező a harci küldetések végrehajtásához olyan körülmények között, amikor az ellenség aktívan használja az elektronikus haditechnikát. A Csaklunhoz ukrán programozók olyan szoftvert fejlesztettek ki, amely lehetővé teszi a drón hatékony irányítását még rossz időjárási körülmények között is" – írta a minisztérium.

Az ukrán 225. különálló rohamdandár sajtószolgálata arról számolt be, hogy az oroszországi kurszki régióban egy orosz páncélozott csapatszállító jármű ukrán harckocsik felé tartott, utóbbiak kilőtték, a rajta lévő orosz katonák pedig fogságba estek. Az ukrán dandár ellentámadásba lendült a rohamot indító orosz csapatok állásai ellen, és elfoglalta azokat – tették hozzá a sajtóközleményben.

Az ukrán vezérkar legfrissebb, szerdai összesítése szerint az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége hozzávetőleg megközelítette a 673 ezret, előző nap az orosz hadsereg mintegy 1450 katonát veszített. Az ukrán erők kedden megsemmisítettek egyebek mellett kilenc orosz harckocsit, 29 tüzérségi fegyvert és 31 drónt.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »