Két osztrák diplomata megfigyelőként jelen volt a fehérorosz elnökválasztáson, de állásfoglalást nem tesznek közzé – akkor jó, hogy ott voltak

Két osztrák diplomata megfigyelőként jelen volt a vasárnapi fehérorosz elnökválasztáson – erősítette meg hétfőn az osztrák külügyminisztérium.

A tárca közlése szerint hivatalos állásfoglalást ezzel kapcsolatban nem tesznek közzé, mert a diplomaták megfigyelői tevékenysége nem volt kellőképpen reprezentatív. Tapasztalataikat azonban az Európai Unióban figyelembe veszik majd, amikor a fehérorosz elnökválasztási eredményeket értékelik.

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) néhány nappal a voksolás előtt közölte, hogy ezúttal nem küld megfigyelőket Fehéroroszországba az elnökválasztásra, mert nem kapott időben meghívót. Márpedig ahhoz, hogy a választási folyamat egészét vizsgálni tudják, az EBESZ-nek időben meghívót kell kapnia, hogy megtehessék a szükséges előkészületeket. Vizsgálatai ugyanis nemcsak magára a szavazásra terjednek ki, hanem a szavazást megelőző időszakra is, különös tekintettel a választási bizottságok kialakítására és a jelöltek regisztrálására – hangsúlyozta közleményében az EBESZ.

Hírdetés

A fehérorosz választási bizottság szerint a minszki diplomáciai testület 64 képviselőjének megvolt a lehetősége az elnökválasztási folyamat megfigyelésére. Rajtuk kívül a szovjet utódállamok többségét tömörítő Független Államok Közösségének 184 képviselője működött közre megfigyelőként. Ők hétfő délelőtt elégedettségüknek adtak hangot a fehéroroszországi elnökválasztással kapcsolatban: a misszió nem talált arra utaló jelet, amely kétségbe vonhatná a választás legitimitását – jelentette ki Szergej Lebegyev orosz politikus.

A vasárnapi fehérorosz elnökválasztás előzetes eredményei szerint a hivatalban lévő Aljakszandr Lukasenka győzött 80,08 százalékkal, míg Szvjatlana Cihanouszkaja ellenzéki elnökjelölt 10,9 százalékot szerzett. Cihanouszkaja azonban csalással vádolta meg Lukasenkát, és bejelentette, nem ismeri el az előzetes eredményeket, és a központi választási bizottságtól több választókerületben a szavazatok újraszámlálását vagy a voksolás megismétlését kérte.

Vasárnap éjjel az állami exit poll eredmények közzététele után az országban több helyen is összecsapások törtek ki a rendőrség és az ellenzék hívei között, mintegy háromezer embert vettek őrizetbe. Hétfő estére aktivisták újabb tüntetéseket jelentettek be.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »