Két, oroszokkal üzletelő magyar cég is az Egyesült Államok szankciós listájára került

Két, oroszokkal üzletelő magyar cég is az Egyesült Államok szankciós listájára került

David Pressman pénteken arról tájékoztatta a magyar külügyminisztérium munkatársait, hogy az Egyesült Államok két magyarországi entitásra is szankciókat vetett ki – írta meg a 24.hu a budapesti amerikai nagykövet X-en közzétett tájékoztatása alapján.

Továbbra is aggodalommal figyeljük a magyar kormány döntését, amely szerint egyre szorosabbra fűzi a kapcsolatot a Kremllel, és továbbra is függésben tartja Magyarországot az orosz energiától.

– tette hozzá Pressman.

A Telex azt írja,

a fegyvergyártásban érintett cég a felszámolás alatt álló Mátrix Metál Group Kft., amely egy Exiton nevű orosz cégnek küldött termékeket, amelyeket Szuhoj vadászgépek gyártásához használtak fel.

Hírdetés

Emellett egy légvédelmi rendszereket gyártó orosz céghez is juthatott a Mátrix által exportált elektronikus alkatrészekből. A 2024 februárja óta felszámolás alatt álló cég a VIII. kerület Korányi Sándor utcájának egyik bérházába van bejelentve, vezetője egy Vladimirs Boreckis nevű lett férfi, akinek egy rigai címe szerepel a cégadatok között.

A szankcionált cégek listáján szintén szerepel egy orosz cég magyarországi fióktelepe, ez a MezhRegionStroj, amely egy építőipari vállalat. A cég a Vosztok-projektnek nevezett olajipari megaberuházás egyik kivitelezője.

A vállalat magyar fióktelepét 2022 nyarán jegyezték be, székhelye a céginformációs adatok szerint az V. kerületi Veres Pálné utcában van. A fióktelep vezetője Igor Korkin, aki budapesti címmel szerepel a nyilvántartásban.

(Címlapkép: David Pressman amerikai nagykövet érkezik Weisz Árpád egykori labdarúgó és edző budapesti szobrának avatására a X. kerületi Eiffel Műhelyházhoz 2023. május 31-én. MTI/Máthé Zoltán)


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »