Két napig kell várni a menekülteknek a magyar-szerb határon, de enni-inni nem kapnak

Két napig kell várni a menekülteknek a magyar-szerb határon, de enni-inni nem kapnak

Információink szerint a brüsszeli terrortámadás miatt csökkentették a magyar hatóságok a tranzitzónába beengedett menekültek számát, miközben a legális út mellett még mindig százak jönnek a kerítésen keresztül.

– Öt napja érkeztünk, meglep, hogy a szabad ég alatt kell aludni – mondta lapunknak egy iraki férfi tegnap a röszkei szerb–magyar határon. A jó erőben lévő huszonéves azt mondta, egyesével szöktek át a macedón–görög határon. Akit ott elkaptak, azt azonnal visszalökték a rendőrök görög területre.

A magyar–szerb határ ennél sokkal békésebb, igaz, napok óta migránsok tucatjai zsúfolódtak össze a legális utat jelentő röszkei tranzitzóna előtt. Tegnap közel 60-an vártak a belépésre, a bevándorlásiak a rendőrökkel együtt kettesével – családok esetén négyesével, ötösével – engedték be a menekülteket. A BÁH csütörtöki megkeresésünkre válaszolva közölte, 28 embert léptettek be 24 óra alatt. Ebből az következik, hogy a határhoz érkezőkre legalább két nap várakozás vár. A helyszínen azt láttuk, az emberek egymást összenyomva várják, hogy kinyíljon a forgóajtó, volt, aki csak a földön ülve bírta a tömegelést. A homok és a száraz szél nemcsak a migránsok, a rendőrök életét is megkeserítik, a kisgyerekkel érkezők élete különösen nehéz.

Hírdetés

A tranzitzónánál Seres József, a BÁH Dél-alföldi Regionális Igazgatóság vezetője a Szeged Tv-nek azt mondta, az alapos ellenőrzés miatt lassult le a beléptetés. – Ujjlenyomatot veszünk, fényképet készítünk, nyilvántartásba vesszük az érkezőket. Egy meghallgatáson is átmennek – mondta Seres József, aki megjegyezte, Tompánál is 28-an léptek be tegnap a zónába. Hozzátette, céljuk, hogy mindenki alapos ellenőrzésen menjen át. Seres József arra a kérdésre, hogy miért nem adhatnak ételt-italt a civilek a kerítéshez érkezőnek, azt válaszolta: Szerbiában lévő migránsoknak nem lehet semmit sem átdobálni.

Lapunk úgy tudja, a brüsszeli merényletek után szigorítottak a hatóságok az ellenőrzésen, így a korábbi 50-nel szemben alig 30 embert engednek be.

Segesvári Csaba
delmagyar.hu


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »