Két hónapot adtak Magyarországnak Brüsszelből

Magyarországgal szembeni kötelezettségszegési eljárásokról döntött az Európai Bizottság – az uniós testület szerint a magyar kormány huzamosabb ideje nem tett eleget a zajvédelem csökkentése érdekében, illetve hátrányos helyzetbe hozza az import árukat a kiskereskedelemben előírt kötelező árréssel.

Tavaly áprilisban kérte először az Európai Bizottság Magyarországot arra, hogy készítse el a zajszennyezettségének csökkentését célzó szabályoknak megfelelő stratégiai zajtérképeket és cselekvési terveket.

Erre azért van szükség, mert a légszennyezés után a korai halálozás második leggyakoribb oka a közlekedési forgalomból, vagy például építkezésekből eredő környezeti zaj.

A Bizottság szerint bár történt előrelépés, a megtett magyar intézkedések hiányosak. Magyarországnak most két hónapja van a hiányok pótlására, ellenkező esetben az Európai Bíróság előtt folytatódik az ügy.

Egy másik ügyben is sérti az EU-s jogot a magyar szabályozás. Egy új törvény arra kötelezi a kiskereskedőket, hogy a hazai és az import mezőgazdasági és élelmiszeripari termékekre egységes árrést alkalmazzanak, noha az import költsége nagyban függ az árfolyam-ingadozástól.

Ezzel a belföldi termékek előnyben részesítik, ez viszont ellentétes az áruk szabad mozgásának alapelvének. Magyarországnak két hónapja van arra, hogy válaszoljon Brüsszel kifogásaira.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »