Két hónapon belül két gimnazista lett öngyilkos Debrecenben

Két hónapon belül két Debrecenben tanuló középiskolás is önkezével vetett véget életének a közelmúltban. Tavaly novemberben egy fiú, a múlt héten pedig egy lány követett el öngyilkosságot. Mindketten a Szent József Gimnázium egyik osztályában tanultak.

Zárkózottság, lehangoltság, hirtelen megváltozó viselkedés, romló iskolai eredmények – ezek lehettek volna az intő jelek, de ilyet nem tapasztaltak a gimnáziumban. Mélyen lesújtotta az osztálytársakat és az egész iskolaközösséget a váratlan kettős tragédia, amelynek okait nem tudják.

Az intézményben a felekezeti lelkigondozás mellett iskolapszichológus is segíti a diákok problémáinak megoldását – hangsúlyozta Bódis Zoltán igazgató. Már az első, novemberi haláleset után elkezdték az iskolai krízishelyzet kezelését. A múlt heti, második tragédia után egy szülői értekezleten a családokat is bevonták ebbe a munkába. Az intézmény külső szakemberek segítségét is kérte ahhoz, hogy az osztály és az egész iskolaközösség fel tudja dolgozni a két diák halálát.

– Egy debreceni alapítvánnyal dolgozunk ki most egy olyan programot, melybe bevonjuk a diákokat és a szülőket is, hogy minél alaposabban lássuk azt, hogy hol kívánnak a gyerekek többletsegítséget – mondta az iskolaigazgató.

Hírdetés

A serdülőkor fizikai és lelki változásokat is hoz a fiatalok életébe. Konfliktusmegoldó és kommunikációs készségük még nem olyan, mint a felnőtteké. A serdülőkor önmagában is egy életkori krízis, ha ehhez más krízishelyzet is társul, azzal már egyedül nem biztos, hogy meg tud birkózni egy kamasz.

– A szülők válása, egy szeretett személynek az elvesztése, valamilyen fajta kudarc, s ha ezek a krízisek mind összeadódnak, és főleg ha nem kap segítséget, támogatást a fiatal ebben az időszakban, akkor sokkal nagyobb problémák jelentkezhetnek – figyelmeztet Berényi András pszichológus.

A pszichológus szerint a serdülőkori tragédiák megelőzésében mindenkinek szerepe lehet. Az odafigyelő család éppúgy segíthet a gondokkal küzdő kamasznak, mint a barátok, az iskolatársak és a tanárok.

(Dehir)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »