Két hét van hátra az amerikai elnökválasztásig

Két hét van hátra az amerikai elnökválasztásig

Már csak két hét van hátra az elnökválasztásig az Egyesült Államokban. A jelöltek kampánycsapatai eddig több száz millió eurót költöttek el annak érdekében, hogy meggyőzzék a bizonytalan szavazókat – jelentette az AFP. Kedden a republikánus exelnök, Donald Trump a latin-amerikai származású választókhoz fog szólni, míg ellenfele, Kamala Harris, az Egyesült Államok demokrata alelnöke, egy interjúra készül az NBC televíziónál.

Habár a választásokat november 5-én tartják, több amerikai államban már zajlik az ún. előszavazás, amely postai úton vagy személyesen is leadható. A közvélemény-kutatások szerint az elnöki verseny nagyon szoros lesz, ugyanis Harris és Trump hasonló támogatottságot élvez. Trumpnak azonban a felmérések az utóbbi időben enyhe előnyt mutatnak, de ez a különbség mindig a statisztikai hibahatáron belül mozog.

Az AFP szerint ez a választás történelmi jelentőségű lesz az Egyesült Államokban. Vagy megválasztják az első női elnököt, vagy először lesz elnök valaki, akit korábban bűncselekményért elítéltek.

Hírdetés

Joe Biden jelenlegi amerikai elnök nyáron döntött úgy, hogy a már megkezdett kampány ellenére nem indul a Demokrata Párt hivatalos jelöltjeként.

Trump Floridában latin-amerikai szavazókkal folytat majd beszélgetést, később pedig Észak-Karolinába utazik, ahol egy gazdasági kérdésekkel foglalkozó rendezvényen vesz részt. Az AFP azonban megjegyzi, hogy Trump ritkán tartja magát a gyűlésein előre meghatározott témákhoz. Az elmúlt hetekben emiatt bírálatok érték, mivel gyakran hosszú monológokat tartott, és például azt javasolta, hogy választási káosz esetén „a Nemzeti Gárdát, vagy végső esetben akár a hadsereget is be kellene vetni a radikális baloldali őrültekkel szemben“.

Teraz.sk nyomán


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »