Két hét, vagy még több

Két hét, vagy még több

Amitől a szlovák kormány hetek óta ódzkodott, végül bekövetkezett. A sokáig tétovázó kabinet végül mégis elrendelte az ország részleges lezárását.

Eduard Heger a határozatot ismertető sajtótájékoztatón azt bizonygatta, hogy megfogadták a szakmai testület ajánlásait – ami csak részben igaz. Ugyanis a járványügyi szakértők legalább háromhetes, minél átfogóbb vesztegzárat javasoltak, méghozzá az alapiskolák felső tagozatán és a középiskolákban is. Ezt a megoldást az oktatásügyi miniszter és pártja ellenezte, mert szerinte a tanintézményekben naprakész ellenőrzés zajlik, a megfertőződött tanulót azonnal kiszűrik, osztálytársait pedig karanténba küldik. Egyébként pedig a tantermi oktatást aligha lehet megfelelően pótolni.

Bármit is állít a miniszterelnök, a kabinetet a kórházakban kialakult drámai, immár tarthatatlan helyzet kényszerítette erre a lépésre. Országunkban egymillió lakosra számítva világviszonylatban a legtöbb fertőzött van. Azt viszont egyelőre nem hozták nyilvánosságra, vajon mennyien hunynak el a járvány következtében elhalasztott műtétek és egyéb életmentő gyógykezelések elnapolása miatt. Mindezért a gyámoltalan kormányt is felelősség terheli, mert sokáig halogatta az égetően szükséges döntéseket. Sulík, Kollár, Matovič és Remišová saját pártjaik vélt érdekeit helyezték előtérbe közegészségügyünk elvárásai helyett. Kezdetben azzal ámították a polgárokat, hogy a Covid elleni oltás teljes védettséget jelenthet. Hangoskodásuk elnyomta a szakemberek véleményét, hogy a vakcina legfeljebb csökkenti az alattomos kór következményeit, vagyis jó eséllyel enyhébb lefolyású a betegség, nem annyira súlyos vagy végzetes, mint az oltatlanoknál. Ezt a szomorú adatok most igazolják.

Nem jár felmentés az ellenzéki politikusoknak, elsősorban Robert Ficónak. Ő kezdetben a gyógyszergyárak nagy bizniszének állította be az oltást. Aztán idén nyáron személyesen is megtapasztalta, milyen átesni a Covidon, majd a hírhedt vadászházban cimboráinak is beismerte, milyen szörnyű betegség a Covid-19. De hívei előtt máig nem beszélt erről a tapasztalatáról, pedig azok még mindig szinte mindent elhisznek neki. A kormányt többnyire indokoltan bíráló Peter Pellegrini pedig újabban már az oltást népszerűsíti, hogy aztán a következő mondatával kétségbe vonja hatékonyságát.

Hírdetés

Nagy részük van az országunkat sújtó súlyos járványhelyzet kialakulásában azoknak a gátlástalan alakoknak, akik a közösségi hálókon, családtagjaik, barátaik és ismerőseik körében a legképtelenebb ostobaságokkal és összeesküvés-elmétekkel riogatják a védőoltás következményei miatt aggódó, a valós tényekről kevésbé tájékozott embereket. Közülük nem kevesen azt az ostobaságot is elhiszik, hogy a vakcinákba az amerikai gyártók csipeket tettek, amelyek majd egy idő után felrobbannak… Találóan jegyezte meg egy orvos, hogy ezeket a bajkeverőket be kellene idézni a kórházakba, hogy személyesen győződjenek meg arról, hogyan fuldokolnak, szenvednek a többnyire beoltatlan betegek, s milyen emberfeletti munkát végeznek az egészségügyisek.

Sokan vannak azok is, akik felelőtlenül kijátsszák az érvényes rendeleteket, néhányan oltási igazolást hamisítanak, nem tudatosítva, mennyit ártanak önmaguknak és környezetüknek. Megkönnyítette a dolgukat az eddigi laza ellenőrzés, holott enélkül egyetlen intézkedés, még a most érvénybe lépett részleges lezárás sem lehet eredményes.

A kormány meg újra valamiféle csodában bízik és máris azt pedzegeti, hogy két hét múlva elsősorban a kórházakban, de országosan is javulhat a helyzet, Szakértők szerint viszont ilyen kevés idő erre semmiképpen sem elég. Talán a kormány még mindig nincs tisztában a jelenlegi állapotokkal. Vagy gyáva. Roman Pataj szlovák publicista szerint emiatt tart nálunk tovább az agónia, amelynek végén még több halott lesz. Továbbá teljesen kimerült egészségügyisek és elgyötört polgárok maradnak.

Bár ne így lenne.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »