Két hét kiképzés után a húsdarálóban – az ukrajnai önkéntesek sorsáról ír a The New York Times

Két hét kiképzés után a húsdarálóban – az ukrajnai önkéntesek sorsáról ír a The New York Times

Egy kéthetes „kiképzésen” átesett ukrán önkéntesnek annyi esélye van egy „rendesen” kiképzett orosz – vagy bármilyen – katonával szemben, mint önnek Usain Bolttal szemben a futópályán. A darálóba küldött területvédelmi erőkről a The New York Times közölt helyszíni riportot.

Jurij Brukhal villanyszerelőként dolgozott. Június 10-én Kelet-Ukrajnában harci cselekmény közben életét vesztette. A férfi a területvédelmi erők önkénteseként falujában egy ellenőrzőponton dolgozott. Andrii Verter élelmiszerbolti eladó volt. Önkéntesnek jelentkezett a területvédelmi erőkhöz, ennek keretében egy felüljárót őrzött lakhelyén. Aztán lakhelyétől jó messze, a luhanszki csatában életét vesztette. Kettejük sorsának alakulását a The New York Times hasábjain Megan Specia követte.

Holttesteiket hazaküldik, hogy megtöltsék a temetőket az ország nyugati részének békés városaiban”

– írja a lap.

Az ukrán Legfelsőbb Tanács (a parlament) május elején törvényt módosított, amely lehetővé teszi, hogy a területvédelmi erőket a frontra vihessék. Erről ebben a cikkünkben írtunk.

A NYT megjegyzi, Donbászban az orosz erők bombázása és ágyúzása következtében az ukrán erők olyan súlyos veszteségeket szenvedtek, hogy kénytelenek voltak Nyugatról bevonni erősítést.

Sok olyan harcos, mint Brukhal, aki nem rendelkezett korábbi katonai tapasztalatokkal, nem volt felkészülve a harcok eszkalálódására. Kiképzésük két hétig, vagy rövidebb ideig tart”

– írja a lap, melynek nyilatkozik Valerij Kurko ezredes is, a 103. dandár parancsnoka, amelyben az elhunyt férfi szolgált.

Ezek békés területekről származó, békés foglalkozású emberek. A legtöbb, aki csatlakozott az egységünkhöz, sosem szolgált korábban hadseregben. Téves az az elképzelés, hogy ha jön a háború, az emberek majd akcióba lendülnek. Akkor már túl késő”

Hírdetés

– mondja a parancsnok.

A dandár a lvivi régióból származó férfiakból áll, közülük már többen a helyi temetőben nyugszanak. „Nem titkolom, egyesek nem voltak készek arra, hogy elhagyják a régiójukat. Az egység morálja kétségkívül megváltozott” – tette hozzá.

A korlátozott kiképzésű egységek némelyike szó szerint belepusztult a keleti küldetésbe. Egy Kijev környékéről áthelyezett, 100 katonából álló egység az első napon 30%-os veszteséget szenvedett. A lapnak egy név nélkül nyilatkozó forrás elmondta, a területvédelmi erők nem számítottak ilyen „heves fogadtatásra”. A lap fél tucat katonával beszélgetett el. Mindannyian ugyanazt mondták: rövid kiképzés után integrálták őket az ukrán hadsereg reguláris egységeibe, puskával és géppuskával felszerelve, legfeljebb néhány páncéltörőjük volt. Ám ez se mindig működött, a lehetséges problémákról ezekben a cikkeinkben írtunk.

A tüzérségi támogatás viszont teljesen hiányzott.  A katonák arra panaszkodtak, magukra voltak hagyva.

Darabokra tépnek bennünket, az emberek hullanak, mint a legyek. És miért is vagyunk itt? Nem világos”

– mondta egyikük.

A 39 éves Natalia Rebryk az invázió előtt három hónappal ment férjhez Anton Tyrginhez. A férfi a háború előtt a zeneiparban dolgozott, nem volt katonai tapasztatalat, de önkéntesnek jelentkezett az Ukrán Nemzeti Gárdához. Eleinte ő is a lakhelye környékén őrzött stratégiai pontokat, de később őt is keletre küldték. Natalia aggódik, hogy férjét minimális kiképzéssel vezényelték a frontra. A nő naponta felkészül egy olyan telefonhívásra, amely reményei szerint soha nem jön el. „Arra számítottunk, két-három héten belül véget  és a háború. Aztán újabb két-három hét múlva. Amikor katonákkal beszélsz, rájössz, hogy még idén sem lesz vége” – mondta.

Az ukrán erőknek valóban nagy szükségük lehet az utánpótlásra, soroznak mindenkit, aki él és mozog. A napokban a Tik-Tokra kerültek fel képek arról, hogy Kárpátalján rendőrök az utcán sétáló férfiaknak adnak át behívókat.

Lvivben, amelyet a The New York Times riportja is említ, a templomok előtt osztogatják a behívókat. Egy közösségi oldalra feltöltött poszt szerint felháborodott papok telefonáltak a kormányzóságra,  hogy vasárnap a mise után rendőrök várták a férfiakat a templom előtt, és ott adták át nekik a behívót.

 


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »