Két fontos határidő is lejár ma éjfélkor

Két fontos határidő is lejár ma éjfélkor

A felsőoktatás szeptemberben induló képzéseire február 15-én éjfélig lehet jelentkezni, és idén először eddig kell ezt az Ügyfélkapun hitelesíteni is.

Február 15-én éjfélig lehet jelentkezni a Felvi.hu oldalán található E-felvételi rendszeren keresztül a 2023 szeptemberében induló felsőoktatási képzésekre, és szintén éjfélig hitelesíteni is kell jelentkezéseket az Ügyfélkapun – írja a napi.hu.

A felvételizők jelentkezhetnek:

  • alapképzésre
  • mesterképzésre
  • felsőoktatási szakképzésre

A felvételi során ingyenesen három, összesen pedig hat képzésre lehet jelentkezni, és megjelölhető mind a hat képzés állami ösztöndíjas és önköltséges formája is. A jelentkezőknek meg kell határozniuk a kiválasztott képzések sorrendjét, mert egy jelentkező csak egy helyre vehető fel, mégpedig az általa megjelöltek közül az első olyanra, amelynél a pontszáma eléri, vagy meghaladja a felvételi ponthatárt.

Hírdetés

A mostani felvételi eljárásában a pontszámítás a jelentkezők számára kedvezően változik:

  • alapképzésre és osztatlan képzésekre jelentkezőknek nem kötelező legalább egy emelt szintű érettségi vizsgát tenniük
  • megszűnik a jogszabályi minimumponthatár, eddig alapképzésen és osztatlan képzésen 280, felsőoktatási szakképzésen 240, mesterképzésen 50 pont volt

A pontszámítás alap- és osztatlan képzésen, valamint felsőoktatási szakképzésen 500 pontos rendszerben történik: a tanulmányi és érettségi pontok (maximum 400 pont) mellé különböző jogcímeken legfeljebb 100 többletpont kapható. Mesterképzésen összesen 100 pont szerezhető, a pontszámítás szabályait a felsőoktatási intézmények határozzák meg.

A ponthatárokat várhatóan 2023. július 26-án hirdetik ki.

Nyitókép: MTI/Rosta Tibor

Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »