Két évezredes vallás, újfajta gondolkodás

Két évezredes vallás, újfajta gondolkodás

A szinódus folyamat, melynek nyomán egészen újfajta gondolkodásmód, párbeszéd mélyülhet el az egyházban – mondta Mohos Gábor esztergom-budapesti segédpüspök az MTI-nek a Vatikánban október 27-ig tartó püspöki tanácskozás félidején, amelyen a magyarországi és a határon túli egyházmegyék képviselői is részt vesznek.

Mohos Gábor elmondta a szinodalitás közös út megtételét jelenti. „Mi, akik a katolikus egyházban a keresztelés által Krisztus titokzatos testének a tagjai lettünk, együtt járjuk az utat. Nem lehet különféle módon bejárni, csak közösen. Erre az egyház kezdetei óta érvényes igazságra próbálunk most újból rátekinteni, és megtalálni, miként lehet megvalósítani a mai körülmények között, a mostani világban, amely sok szempontból különbözik a kétezer évvel ezelőttitől” – hangsúlyozta a Magyar Katolikus Püspöki Kar (MKPK) képviselője.

Hírdetés

Úgy vélte, a jelenleg zajló szinódus céljának számít, hogy egészen újfajta gondolkodásmód mélyüljön el az egyházban, amely egymás jobb megismerését segíti. „Így tudunk jobban odaállni egymás mellé, meghallgatni egymást, jobban figyelembe venni a véleményeket az egyház mindennapi életének, és különösen a missziónak, az evangélium megélésének és hirdetésének a tükrében” –  tette hozzá.

Egész októbert lefedi a püspöki szinódus XVI. rendes közgyűlése második ülésszaka, amely a tavaly októberi első ülésszak folytatása.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »