Két éve élünk együtt a koronavírussal

Két éve élünk együtt a koronavírussal

Ján Mikas országos tisztifőorvos abból az alkalomból, hogy 2020. március 6-án, tehát két évvel ezelőtt mutatták ki először a koronavírus jelenlétét az országban összefoglalta az eddigi történéseket.

Mint elmondta, noha az omikron variáns jelenleg visszavonulóban van és a helyzet javulni látszik, továbbra is fontos, hogy ügyeljünk egészségünk védelmére és tartsuk be a legfontosabb higiéniai előírásokat.

Az úgynevezett pandémiafáradtság, a javulni látszó helyzet és a mostanában tapasztalható egyéb fenyegetések következtében a koronavírussal kapcsolatos elővigyázatosság mintha lanyhulna. A tisztifőorvos azonban úgy látja, továbbra is fontos, hogy a felső légúti szerveket lehetőleg megvédjük a kórokozóktól, ajánlatos a védőmaszk viselése, a folyamatos kézmosás és az idegenekkel való túl szoros érintkezés elkerülése.

Hírdetés

Arra is felhívta a figyelmet, hogy bár a helyzet kedvezően alakul, továbbra is több mint tízezer friss fertőzöttet találnak naponta, az elvégzett tesztek pozitivitása mintegy 50 százalékos, amiből viszont arra lehet következtetni, hogy ennél többen is megfertőződnek, csak a tesztek ezt nem regisztrálják.

Miután az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2020. március 11-én hivatalosan is világjárványnak minősítette a COVID-19-et, Szlovákiában másnap rendkívüli helyzetet rendeltek el és ez jelenleg is tart.

2020 augusztusában és szeptemberében ismét növekedni kezdett a fertőzöttek száma, ezzel elkezdődött a járvány második hulláma. Szlovákiában 2020. december 26-ától felvehetők a vakcinák is a koronavírus ellen.

Szlovákiában 2021 júniusában jelent meg a koronavírus delta változata, 2021 decemberétől pedig az omikron variáns is terjedni kezdett.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »