Két év alatt megduplázódott a szeminaristák száma az egyik amerikai egyházmegyében

Két év alatt megduplázódott a szeminaristák száma az egyik amerikai egyházmegyében

Március 19-én, Szent József ünnepén tették közzé Ferenc pápának a hivatások 61. világnapjára írt üzenetét. Ebből az apropóból a Vatican News angol nyelvű szerkesztősége Earl Kenneth Fernandes püspökkel, az Ohio államban található Columbusi Egyházmegye főpásztorával készített interjút.

Earl Kenneth Fernandes főpásztori kinevezése óta megsokszorozódtak a hivatások az egyházmegyében. Az örvendetes növekedést a megújult pasztorációnak és az imáknak tulajdonítják; tavaly tizenhatan léptek be az egyházmegyei szemináriumba, és idén 12 újabb növendékre számítanak.

Az 51 esztendős főpásztor, az Egyesült Államok első indiai-amerikai származású püspöke elmondta, két évvel ezelőtti püspökké szentelése idején nem voltak papi hivatások az egyházmegyében.

Amellett, hogy tizenhatan léptek be a szemináriumba, a katolikusok száma is növekedett az egyházmegyében. Várakozásaik szerint idén is tizenkét fiatal kezdi meg tanulmányait a papneveldében, amit a hivatásokért mondott imáknak tulajdonítanak, illetve a megújult hivatáspasztorációnak.

Fernandes püspök rámutatott, Ferenc pápa Szent József ünnepén tette közzé a hivatások 61. világnapjára írt üzenetét, aznap, amikor beiktatásának a 11. évfordulója is volt.

„József egyszerű ember volt, egy férj, egy nevelőapa, aki válaszolt az Úr hívására – mondta Earl Fernandes. – Köztünk is van sok pap, akik igent mondanak az Úrnak, akik a szolgálatnak, másoknak szentelik életüket, akik reményt kínálnak másoknak – a reményt, amely a Szent Eucharisztiából fakad, a reményt, amely abból ered, hogy megbocsátották bűneinket.”

Hírdetés

„Az egyházmegyénkben kiválasztottunk néhány fiatal papot, akik havonta egyszer találkoznak a környék érdeklődő fiataljaival hivatástisztázó programok keretében, és segítenek nekik eldönteni, hogy egyházmegyés papi vagy szerzetesi hivatásuk van-e. Emellett elolvassák Brett Brannan atya To Save a Thousand Souls: A Guide for Discerning a Vocation to Diocesan Priesthood (Ezer lélek megmentése – Útmutató az egyházmegyés papság hivatástisztázásához) című könyvét.

A hivatáspasztoráció részeként a Columbusi Egyházmegye Quo vadis? címen lelkigyakorlatokat is meghirdet a középiskolás korosztály számára. „A fiatalok három napot imádságban töltenek, tanúságtételeket hallgatnak meg, papokkal beszélgetnek, akik már tisztában vannak vele, milyen a papképzés, de a testvéri közösség örömét is átélik, és az érdeklődőknek meg tudják mutatni, nem csupán imádságról, tanulásról és munkáról van szó. Ez is nagyon gyümölcsöző” – osztotta meg Earl Fernandes püspök.

Kiemelte azt is, milyen fontos a világi hívek és a szerzetesek imája. „Szüntelenül buzdítunk mindenkit, hogy imádkozzon és böjtöljön azért, hogy több hivatás szülessen” – tette hozzá a főpásztor.

„Azt gondoljuk, hogy az apostolokhoz hasonlóan az evangélium örömhírét kell hirdetniük – fűzte hozzá Earl Fernandes püspök. – Őszintén reméljük, hogy a szeminaristáinkban meglesz a valódi missziós lelkület, és olyan Egyház lesznek, amilyent Ferenc pápa szeretne: olyan Egyház, amely előre megy.”

Forrás: Vatican News angol nyelvű szerkesztősége

Fotó: Vatican Media 

Magyar Kurír
(vn)


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »