Két európai ország is Leopard tankokat adna át Ukrajnának

Két európai ország is Leopard tankokat adna át Ukrajnának

Az Ukrinform közlése szerint Lengyelország azt fontolgatja, hogy nehézpáncélos (támadó) haditechnikát adna át Ukrajnának. Konkrétan a német gyártmányú Leopardokról van szó. Szintén szombaton az Unian másik ukrán hírügynökség azt közölte, hogy Finnország ugyanezt tervezi – azzal a feltétellel, hogy más európai országok is hasonlóan cselekednek.

Az orosz-ukrán háború óta Lengyelország 240 szovjet gyártmányú harckocsit adott át Ukrajnának. Ukrajna folyamatosan modern tankokat követel, és Lengyelország most jelezte, hogy fontolóra veszi a kérést. Ezt a The Wall Street Journal közölte egy magasbeosztású lengyel diplomatára hivatkozva – természetesen név nélkül. Egy cseh diplomata is megerősítette az információt.

Hírdetés

A lengyel elképzelés az, hogy a német tankokat akkor adnák át Ukrajnának, ha ellentételezésként új amerikai vagy dél-koreai hackocsikat kapnak.

Azt nem nehéz megállapítani, hogy pontosan milyen összefüggés van (vagy van-e egyáltalán) a finn és a lengyel szivárogtatás között. Tény, hogy politikai értelemben a finnek használhatják hivatkozási alapnak később a lengyelek döntését. Mindazonáltal, továbbra is érvényes a szabály, hogy egy haditechnikát csak úgy lehet eladni/átadni egy másik országnak, ha a gyártó ország is beleegyezik – így a finn és lengyel álláspont most tovább növeli a nyomást Németországon.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »