Két emberéletet követelt a lavina a Vörös-torony-hágónál a Magas-Tátrában

Két emberéletet követelt a lavina a Vörös-torony-hágónál a Magas-Tátrában

Egy 36 és 41 éves turista turista esett áldozatul a Magas-Tátrában, a Vörös-torok-hágónál (Priečne sedlo) szombat este lezúdult lavina áldozatául. A turisták a szállásadók figyelmeztetése ellenére indultak útnak, tájékoztatott a Hegyi Mentőszolgálat a közösségi oldalán.

Szombaton este annak a szlovák turistának a barátnője fordult a hegyimentőkhöz, aki egy barátjával együtt még reggel túrázni indult a Kis-Tarpataki völgy (Malá Studená dolina) irányába. A páros szándéka volt, hogy átkeljen a Vörös-torok-hágón, vagy felmásszon a Vöröstoronyra. Mivel a lány nem tudott a barátjával kapcsolatba lépni, értesítette a Hegyi Mentőszolgálatot – tájékoztat a Hegyi Mentőszolgálat a honlapján.

Az útvonalon lévő kunyhók ellenőrzése után a mentőknek sikerült kideríteniük, hogy a turistapárost utoljára Téry-háznál látták,

ahonnan az alkalmazottak figyelmeztetése ellenére a Vörös-torok-hágó felé indultak el, állítják a hegyimentők.

Hírdetés

Megállapításaik szerint hozzávetőlegesen ugyanebben az időben egy másik turistapáros is a Vörös-torok-hágó felé indult, ám ők a Rabló menedékház felől. A hágó alatti rossz körülmények miatt ők azonban megfordultak és visszatértek a menedékházba. A hágóról senkit nem láttak lefelé jönni, és nyomok sem voltak a hóban.

Egy a menedékházban dolgozó önkéntes hegyimentő egy másik kollégájával együtt kiment ellenőrizni a területet.

A völgyből egy nagy lavinát figyeltek meg, amely a Vörös-torok-hágó alól zúdult le. Átkutatták a lavina helyszínét, ám sikertelenül.

„Időközben Ótátrafüredről is elindultak a hegyimentők a Recco keresőrendszerrel és két lavinakutyával, amelyek egyike megjelölte a két férfi betemetésének a helyét” – fűzte hozzá a Hegyi Mentőszolgálat.

A sűrű havazás, az erős szél, a további lavinák fokozott veszélye, valamint a kedvezőtlen időjárási előrejelzések miatt a mentők az éjszaka folyamán visszatértek a bázisra. „A tetemeket elszállítják, amint az időjárási viszonyok és a lavinahelyzet lehetővé teszi” – tette még hozzá a Hegyi Mentőszolgálat.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »