Két csatát nyertek a kamionosok: ezek az első kanadai tartományok, ahol megszüntették a Covid-korlátozásokat

Két csatát nyertek a kamionosok: ezek az első kanadai tartományok, ahol megszüntették a Covid-korlátozásokat

Két kanadai tartomány, Saskatchewan és Alberta eltörölte az oltási kártyák használatát, illetve számos egyéb járványügyi korlátozást is megszüntetnek, például a maszkviselést – írja helyi hírforrásokra hivatkozva a világ egyik legnagyobb hírügynöksége, az orosz RT.com

A kanadai Saskatchewan tartomány tegnap este bejelentette, hogy megszünteti az oltási kártyákkal és a maszkviseléssel kapcsolatos kötelezettségeket. Erre nem sokkal azután került sor, hogy Justin Trudeau kanadai miniszterelnök azt közölte: ragaszkodik a járványügyi korlátozások fenntartásához. 

A tartomány vezetése ismertette: a jövő héttől megszűnik minden oltási igazolvánnyal kapcsolatos kötelezettség és ebben a hónapban a maszkviselést is eltörlik. 

Scott Moe miniszterelnök megjegyezte: „a korlátozási politika előnyeiről már nem lehet beszélni”.

Arra kérte a kanadaiakat, hogy ne ítéljék el szomszédaikat az oltottsági státuszuk miatt, Moe azt mondta, hogy az embereknek jogukban áll eldönteni, hogy beadatnak-e védőoltást vagy sem.

„Ez a kormány tiszteletben fogja tartani ezt a jogot” – tette hozzá a tartomány miniszterelnöke.

Nem sokkal ezt követően egy másik tartomány, Alberta is azt közölte: eláll a korlátozásoktól. Szerda éjféltől a lakosságnak nem kell nyilvános helyen igazolnia az oltást, jövő hét hétfőtől pedig a 12 éven aluli gyerekeknek sem kell maszkot viselniük. 

Hírdetés

„Soha nem leszünk képesek teljes számvetést készíteni a korlátozások által okozott fájdalom és nehézség mértékéről” – mondta Jason Kenney miniszterelnök.

Kanadában továbbra is terjed a tiltakozási hullám. A fővárost blokkoló kamionosok változatlanul kitartanak. 

Eközben kamionosok egy csoportja blokád alá vette a Kanada és az Egyesült Államok közötti legforgalmasabb hidat Windsor (Ontario állam) és Detroit (Michigan állam) között. Kamionosok és gazdálkodók közel két hete blokkolják az Alberta és Montana közötti átkelőt. 

Trudeau miniszterelnök továbbra sem hajlandó találkozni a kamionosokkal és meghallgatni követeléseiket. „Kis, szélsőséges kisebbségként” hivatkozik rájuk, akik erőszakot és gyűlöletkeltő magatartást tanúsítanak.

Hétfőn a parlamentben tartott beszédében azzal vádolta a kamionosokat, hogy „megpróbálják blokkolni gazdaságunkat, demokráciánkat és polgártársaink mindennapjait”, és követelte, hogy tiltakozásukat „le kell állítani”, mert az ottawaiak és a kanadaiak általában „megérdemlik, hogy visszakapják az életüket”.

A miniszterelnök kedden megvédte a kormánya által a járvány idején bevezetett kényszerintézkedéseket és korlátozásokat, mondván, ezek működtek, és a közeljövőben nem vonják vissza őket.

Eközben Trudeau saját Liberális Pártjának egyik tagja nyilvánosan közölte: nem ért egyet a miniszterelnökkel. Joel Lightbound, Louis-Hebert képviselője Quebecben arra sürgette a pártot, hogy készítsenek egy „ütemtervet” a korlátozások felszámolásáról.

„Újra kell értékelnünk az összes intézkedést” – mondta Lightbound kedden. „Lényegében úgy gondolom, hogy világos ütemtervet kell készítenünk a korlátozások feloldására vonatkozóan, és ennek az ütemtervnek figyelembe kell vennie az Egészségügyi Világszervezet ajánlásait, és azt, amit más országok  tesznek. Elengedhetetlen, hogy a kanadaiak megértsék, merre tartunk, és milyen feltételek mellett és milyen körülmények között szüntethetjük meg az intézkedéseket.”  


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »