Két bizottság is vizsgálhatja a Lehel-ügyet

Két bizottság is vizsgálhatja a Lehel-ügyet

Valaki még adós egy válasszal. Meg kell szólalnia akár így, akár úgy – mondta lapunknak az Észak-Koreát szintén megjárt Vujity Tvrtko azzal kapcsolatban, hogy lapunk megírta: levéltári iratok utalnak arra, hogy az Ökumenikus Segélyszervezet vezetőjét, Lehel Lászlót evangélikus lelkészként beszervezte a Kádár-rendszer titkosszolgálata. Az érintett egyelőre nem reagált az ügynökvádra, illetve arra, hogy valóban ő volt-e a Filozófus fedőnevű ügynök. Ahogy arra sincs még válasz, hogy pár éve valóban ő közölte-e levélben (és ha igen, miért) az észak-koreai hatóságokkal, hogy egy szeretetszolgálat önkénteseként oda látogató kollégánk, Lukács Csaba segélymunkásnak álcázott újságíró, aki rossz színben tüntetheti fel a „szeretett vezetőt”. A levél nyomán csak a szerencsének volt köszönhető, hogy Lukács Csaba nem került munkatáborba, illetve nem végezték ki Észak-Koreában.

– Mélyen megdöbbentettek a cikkben leírtak – fogalmazott Vujity Tvrtko, aki a lapunkban megjelentekhez egyelőre semmit nem akart hozzáfűzni.

Hírdetés

Egyes hírek szerint Lukács Csabán kívül felkelthette Lehel László érdeklődését Vujity Tvrtko észak-koreai látogatása is, aki korábban filmet készített az ottani állapotokról. Vujity Tvrtko azonban a Magyar Nemzetnek azt mondta: ezt nem tudja megerősíteni, mert ő semmilyen vele kapcsolatos levelet nem látott.

Az állítólagos Lehel-féle levéllel, illetve az ügynökváddal kapcsolatban Szent-Iványi István, a parlament külügyi bizottságának egykori szabad demokrata elnöke arról beszélt a Magyar Nemzetnek, hogy ez nem a titkosszolgálatok közötti együttműködésről, hanem a segélyszervezetek közötti rivalizálásról szól. – Nem tudok olyan indokot elképzelni, amely legitimálja az észak-koreai rezsim támogatását – erről már Kovács László volt szocialista külügyminiszter számolt be, aki ugyanakkor hangsúlyozta, Lehel László ügyével kapcsolatban nem rendelkezik információkkal.

A parlament külügyi, valamint nemzetbiztonsági bizottsága is vizsgálná az Ökumenikus Segélyszervezet tevékenységét – tudta meg lapunk. Tegnap ugyan ülésezett a külügyi bizottság – amelynek tanácskozásán a keresztényüldözésekről volt szó –, az Ökumenikus Segélyszervezet ügye nem került terítékre. Annak ellenére sem, hogy a szervezet éppen a keresztényüldözések terén szolgál a kormány fontos partnereként. A testület fideszes elnöke, Németh Zsolt arra a kérdésre, hogy a Lehel Lászlóval kapcsolatos hírek, illetve a segélyszervezet ügye miért nem került elő, azt mondta, eddig egyetlen bizottsági tag sem kezdeményezte ennek tárgyalását. – Ha azonban erre sor kerül, a bizottság megvitatja – tette hozzá. A szocialista Mesterházy Attila azt mondta: kezdeményezni fogja, hogy a bizottság vizsgálja ki az Ökumenikus Segélyszervezet tevékenységét. Gyöngyösi Márton, a bizottság Jobbikos alelnöke pedig arról beszélt, pártja a nemzetbiztonsági bizottságnál kezdeményez eljárást. – A Jobbik ma sajtótájékoztatót tart, amelyen kezdeményezni fogja „a Fidesz újabb ügynökbotrányának” feltárását – mondta Gyöngyösi, majd hozzátette: Lehel László ügynökmúltja az Ökumenikus Segélyszervezet külföldi tevékenységét illetően is kérdéseket vet fel.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.05.03.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »