Két barát megváltoztatta az egész internetet

Két barát megváltoztatta az egész internetet

Naponta milliárdok használják: a neve valójában egy matematikai kifejezés figyelmetlen elírásából származik.

Larry Page és Sergey Brin, a kaliforniai Stanford egyetem két 24 éves diákja 1997. szeptember 15-én jegyeztette be a google.com oldalt, amely a 10 századik hatványát jelölő googol szó változata.

Egy garázsban dobták össze a Google céget. A szolgáltatás olyan jól működött, a kulcsszavak megadása nyomán oly gyorsan szolgáltatta az elérhetőségeket, hogy az interneten általánossá vált a használata.

A keresőmotor létrehozói kezdettől fontosnak tartották az adatbázisok építését. Ehhez állandóan kapcsolatba kell lépni a webhelyekkel és memorizálni kell őket: a Google óriási és állandóan megújuló adatbázisában a kulcsszavak révén történik a kutatás.

Larry Page és Sergey Brin még 2004-ben a Frankfurti Könyvvásáron (Fotó: Boris Roessler/ DPA)

A szó, googol a matematikai szlengben azt a számot jelöli, melyben az egyes után száz darab nulla áll. A “Google” a “googol” szó elírásából származik.

1997 őszén Brin és Page új nevet keresett a BackRub keresőprogramnak. Page szobatársa ’97 szeptember 15-én az egyik tanácskozáson a Googolplexet javasolta, azzal az indokkal, “olyan terméket akartok kidolgozni, amely lehetővé teszi, hogy az emberek nagy mennyiségű adatot kereshessenek, márpedig a googol az nagyon nagy szám”.

Page-nek megtetszett a név, ellenőrizte, szabad-e a domain, és még aznap este regisztrálta is, de önkéntelenül hibásan írta le: “google”, majd az új nevet a szobájában felírta a táblára. Másnap valaki alá írta:
“talán googol akart lenni?”.

De ez, a helyes név akkor már két és fél éve regisztrálva volt. Így lett és maradt a Google Google.

A szó mára fogalommá vált, sőt 2003-ban igeként az angol szótárakba is bekerült “az interneten Google segítségével keresni” jelentéssel. Mi magyarok is egyre gyakrabban guglizunk.

Az óriásvállalat eredeti profilja, a szoftverfejlesztés és az internetes szolgáltatások mellett a hardver üzletágba, sőt idő- és tőkeigényes innovatív fejlesztésekbe is beszállt.

Hírdetés

Ez utóbbira példa az önvezető autók kifejlesztésébe (Waymo) vagy az élettudományi kutatásokba (Verily) való bekapcsolódás.

2005-ben felvásárolták és működtetik az Android mobil operációs rendszert.

Megvették 2006-ban a legnagyobb videófeltöltési honlapot, a YouTube-ot, majd az egyik legfontosabb internetes hirdetőt, a DoubleClick-et. 2011 augusztusában bejelentették, hogy a Google megvásárolja a Motorola mobiltelefonokat gyártó részlegét (utóbb eladták a Lenovónak), a Motorola Mobility-t, 2013-ban a Waze dugóelkerülő GPS navigációs mobiltelefon-alkalmazást kebelezték be.

Két éve, 2015. augusztus 10-én a Google létrehozta Alphabet néven új anyavállalatát, melynek részeként a Google felügyeli a tevékenységének alapját jelentő keresőmotor-, reklám- és térképegységeket, valamint az Android és a YouTube partneroldalakat. A többi leányvállalat közvetlenül az Alphabet alá került, a Google helyébe nyíltpiaci forgalomban lévő gazdálkodó egységként az Alphabet lépett. Két hete, szeptember 1-jén XXVI Holdings Inc. néven bejelentették a cég korlátolt felelősségű társasággá alakításának tervét.

A Google kereső a világháló leggyakrabban használt keresőmotorja, amellyel naponta több mint 3 milliárd keresést indítanak. Sikerének titka a legrelevánsabb találatok elérését biztosító PageRank algoritmus. A Google az idén is a világ egyik legértékesebb márkája, értékét 245,6 milliárd dollárra becsülik.

A cég üzletpolitikáját számos bírálat éri (2017 júniusában az Európai Bizottság a trösztellenes szabályok megsértése miatt mintegy 2,4 milliárd eurós bírságot szabott ki ellene).

Te magad vagy a termék

Miként a többi high-tech óriást is, a Google sokan vádolják a magánélet megsértésével: az elterjedt szólás szerint, ha valami ingyen van, te vagy a termék.

Fotó: AFP

A Google készségesen, néha talán túlzottan is készségesen segít a felhasználóknak.

Például a felhasználó mobilján leginkább bekapcsolva, alaphelyzetben van a helymeghatározó funkció, ami jól is jöhet, mert a segítségével teszem azt, a tartózkodási helyének megfelelő időjárási információkat, térképet kap. Kevéssé ismert, hogy a szolgáltatás adatait a Google el is tárolja. Örök időkre.

Aki még nem tette meg, ezen az oldalon megnézheti, hogy adott napon és órában, évekkel ezelőtt merre járt. Bár ez a funkció elvileg csak az adott felhasználó részére érhető el, a fiókunkat akár fel is törhetik… Ha ez zavar bennünket, itt leírjuk, miként lehet kikapcsolni.

Amennyiben a felhasználó valamit titokban, a Google szeme elől rejtve akar keresgélni a weben, ezekkel a keresőkkel megteheti.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »