Készül a mini Schengen, remélhetőleg a déli országhatáron is

Készül a mini Schengen, remélhetőleg a déli országhatáron is

Szlovákia járványügyi adatai összeurópai összehasonlításban a legkedvezőbbek, köszönhetően az idejében meghozott szigorú intézkedéseknek és főleg a lakosság fegyelmének, hihetetlenül konstruktív hozzáállásának. Ám eljött az ideje nem csupán a gazdaságszempontú lazításoknak a hétköznapi életben, hanem a határforgalom fellendítésének, a szigorú intézkedések lazításának is ott, ahol ez megengedhető. A kormányfő minap tett kijelentésének tükrében teljes határnyitás akkor lesz, ha a szomszédos országokban is javul a helyzet.

Tegnapi hír: akár egy hónap múlva létrejöhet a mini Schengen három ország, Szlovákia, Csehország és Ausztria között. A három országot elválasztó államhatárszakaszokon várhatóan megnyitják az összes határátkelőt, egyúttal feloldanák az eddigi szigorú intézkedések döntő többségét. Ennek motorja láthatóan Csehország miniszterelnöke.

Hírdetés

Sokkal kedvezőbb fertőzési rátát mutatnak, mint Csehország, vagy Ausztria esetében. Jogos tehát az igényünk, hogy a mini Schengent terjesszék ki a déli országhatárra is. Arra buzdítjuk Szlovákia külügyi tárcáját, hogy ez ügyben folytasson tárgyalásokat magyarországi partnerével. Az ország déli régióiban lakók is igénylik a kormány figyelmét, gondoskodását. Hiszen az itt élő, a járvány alatt meghozott intézkedések által kettészakított családok tagjai is szeretnének ismét találkozni, végre családokhoz méltó módon, újra együtt élni. A naponta munkahelyükre, a határ másik oldalára ingázók is a korábban megszokott, gördülékeny átjutásban és hazaérkezésben érdekeltek.

A pozsonyi kormány igyekezete kitapintható, ám jó lenne, ha azt nem csupán a pozsonyiak és az ország nyugati határvidékén élők éreznék. Jó lenne, ha ennyire súlyos változások, enyhítések idején megszólalnának a kormánykoalíció pártjaiban tevékenykedő magyar ajkú, szülőföldünket képviselő parlamenterek és kormányzati tisztviselők. Tegyék a dolgukat az itt élők érdekében! Hiszen Szlovákia Magyarországgal közös határszakasza 687 km hosszú, az egyik leghosszabb Európában. Ezzel szemben manapság arányosan a legkevesebb határátkelő ezen a határszakaszon tart nyitva.

Farkas Iván
az MKP Ügyvivő Elnökségének tagja


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »