Készítsük elő télikabátokat: teljes erővel lecsap a tél

Készítsük elő télikabátokat: teljes erővel lecsap a tél

A tavaszra hajazó novemberi napok után a hónap végére megérkezik a tél Szlovákiába. Jövő héttől nemcsak a hegyekben, de az alföldön is fagyni, valamint havazni fog.

– mondta Pavel Matejovič klimatológus a TASR-nek.

A klimatológus elmondása szerint most sokkal jelentősebb lesz a lehűlés, mint október végén, amikor a hó csupán a hegyvidéki térségekben mutatta meg magát, az alacsonyabban fekvő vidékeken pedig csak a nappali hőmérséklet csökkenése jelezte a hideg levegő beáramlását.

Amikor novemberben érkezik meg a hideg…

A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet előrejelzése szerint vasárnaptól a nappali hőmérséklet már csak 6 és 7 Celsius-fok között fog alakulni, míg az ország északi részén ennél is hidegebb lesz. Éjszaka már fagyhat is, a völgyekben és a völgykatlanokban -5 és -10 Celsius-fok közé süllyedhet a hőmérséklet. Emellett gyenge havazásra, hóviharra, az alföldön pedig havas esőre lehet számítani.

Hírdetés

A következő lehűlési hullám jövő hét végén éri el az országot, akkor már a nappali hőmérséklet is nulla Celsius-fok felé fog közelíteni, éjszaka pedig még inkább fagypont alá fog süllyedni a hőmérséklet.

Mennyi a valószínűsége a fehér karácsonynak?

Arról, hogy a hideg időjárás kitart-e decemberig, s egyáltalán fehér karácsonyunk lesz-e, a meteorológusok szerint korai beszélni. Az előrejelzési modellek csupán két hétre előre tudják megjósolni az időjárást, így a decemberi időjárásról egyelőre csupán statisztikai adatok alapján lehetne beszélni.

– mondta Matejovič.

Teraz.sk/Körkép.sk

Nyitókép: Clever Winter


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »