Készíthetünk horogkeresztes kézműves sört? – A Heineken vörös csillaga nem bűncselekmény

Méghozzá a Vajnai-ítéletre való hivatkozással állapította ezt meg dr. Tóth Attila ügyész, mondván, a vörös csillag nem tekinthető kizárólag a kommunizmust reprezentáló jelképnek. (Nyilván Vajnai sem ezért viselte, biztosan csak a szép vörös szín és az érdekes forma miatt, mely gyerekkori ünnepségekre emlékeztette.)


Vajnai Attila – nem azért viseli, mert kommunista jelkép, ugyan, dehogy… Ez derül ki az alábbi videóból is

És akkor lássuk, mit ír a Wikipédia a horogkeresztről!

A szvasztika (卍 és 卐, a köznyelvben gyakran horogkereszt) egy egyenlő szárú kereszt, amelynek a szárai derékszögben megtörtek. Egyike a legősibb jelképeknek, számtalan kultúrkörben használták. Jelentése Indiában, az Indus menti Mohendzso Daro kultúrában (i. e. 2500-1500) jó szerencse, míg Kínában halhatatlanság volt. A magyar népművészetben is előfordul, tekerőlevél néven. Legtöbbször úgy helyezték el, hogy a vonalak vízszintesen és függőlegesen legyenek, bár néha 45 fokkal elforgatva is használják; a hindu változatban gyakran egy-egy pöttyöt is tesznek a szárak közé. Politikai és antiszemita töltését a 20. század elején kapta. Egy bizonyos Lanz von Liebenfels Ostara nevű újságjában tűnt fel, Hitler ebből kölcsönözte, s a jól ismert, sarkára állított formájában ő tette meg a német nemzetiszocializmus jelképévé.

Nos, a napnál is világosabb, hogy a horogkereszt a legkevésbé sem tekinthető kizárólag a nemzetiszocializmus jelképének.

Hírdetés

Vajon dr. Tóth Attila a Kuruc.info ezen ősi, számtalan kultúrkörben használt jelképpel díszített söre, vagy inkább bora, esetleg pálinkája kapcsán is hasonló állásfoglalást tenne közzé?

(Kuruc.info, határozat forrása: Ruszin Kárpátalja blog)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »