Készek az ukrán gyerekek érsekújvári és vágsellyei beiskolázására

Készek az ukrán gyerekek érsekújvári és vágsellyei beiskolázására

Mindkét járási székhelyen rendkívül gyorsan és rugalmasan reagáltak az ukrán gyerekek beiskolázására, tájékoztattak az önkormányzati szóvivők. Szabadidős programokat terveznek a menekült családok gyerekeinek, ukrán irodalmat rendeltek a könyvtárba, és ukrán vendégmunkások, egykori alapiskolai tanítónők segítik a menekültek beilleszkedését.

Érsekújvár vezetése még a hét elején tanácskozott az önkormányzati iskolák, illetve a városi szabadidőközpont vezetőivel az ukrán gyerekek képzéséről. Az értekezleten az alapiskolák igazgatói egyetértettek abban, hogy az Ukrajnából érkező tanulók kapcsán hasonló módon járnak el, mint a helyi tanulók beíratásánál” – tájékoztatta lapunkat Bernáth Petronela, a város hivatal szóvivője. A legmegfelelőbb megoldás az iskolavezetők szerint, ha az ukrán tanulók az átmeneti lakhelyükhöz legközelebbi alapiskola igazgatóját szólítják meg. Ugyanakkor azt is lehetővé teszik Érsekújvárban, hogy egy, az átmeneti lakhelyétől távolabb eső iskolát válasszon a szülő. Bernáth Petronela elmondta továbbá, hogy a városi szabadidőközpont érdeklődés esetében bevonja az ukrán gyerekeket az érdekköri tevékenységbe, és hajlandók szlovák nyelvtanfolyamokat is tartani az ideiglenesen városban élő ukrán gyerekeknek.

Az érsekújvári óvodákban az alapiskolákhoz hasonlóan, az érvényes iskolakörzetek szerint fogadják az érkező családok gyerekeit.

Hírdetés

Mariana Takáčová, a Vágsellyei Tanügyi Hivatal vezetője a közelmúltban találkozott az önkormányzati óvodák és alapiskolák igazgatóival. Koller Erika, a városi hivatal szóvivője arról tájékoztatott, hogy a menekültek nevelési-, illetve oktatási folyamatba való bevonása volt a téma. Felmérték az egyes önkormányzati intézmények kapacitását. Az intézményvezetők tájékoztatásából kiderült, minden iskolában fogadhatják az érkezőket. „A vágsellyei óvodák kapacitása azonban véges. Szükség esetén a Szövetkezet utcai óvodában fogadják az ukrán gyerekeket, mert ebben az intézményben adottak a körülmények és az ehhez szükséges eszközök. Külön óvodai csoportot is nyithatnak az ukrán gyerekek számára ebben a nevelési központban” – tájékoztatott Koller Erika. Vágsellyén tegnap juttatták el a szálláson lakó menekült családokhoz a városi hivatal ukrán nyelvű tájékoztatóját arról, milyen módon kapcsolódhatnak be a gyerekek a nevelési- és oktatási folyamatba a város területén. A legtöbb család éppen a napokban intézi az ideiglenes letelepedési engedélyét, ami elengedhetetlen dokumentum a gyerekek beiskolázásához. Vágsellyén a folyamatban lévő ügyintézés miatt még nincs konkrét áttekintésük arról, hány óvodást és iskolást kellene fogadniuk.

Ján Minárnak, a Vágvecse városrészben lévő Hollý utcai alapiskola igazgatójának már van tapasztalata az ukrán családokkal, néhány évvel ezelőtt a vendégmunkások három tanulót írattak be az iskolájukba. Ezek a családok azóta átköltöztek Ukrajnából, és Vágsellyén telepedtek le. Az igazgató elmondása szerint, egyáltalán nem okozott problémát a tanulók bevonása, és a nyelvet is könnyen elsajátították. Ám a háború borzalmai elől menekülő, nem túl jó lelki állapotban lévő, otthon maradt édesapjukért, családtagokért, barátokért aggódó gyerekek számára egy ideig gondot okozhat a beilleszkedés. A minap két, ukrán származású alsó tagozatos tanítónő ajánlotta fel a segítségét, akik évek óta vendégmunkásként dolgoznak a városban, tudtuk meg Koller Erikától. A városi hivatal szóvivője elmondta, nemrég egy ukrán édesanya érkezett négyhónapos kisbabával a városba, a nagymamával együtt. A helyi lakosok néhány óra leforgása alatt kiságyat, babakocsit, kiskádat szereztek a családnak. Az egyik tizenkét éves ukrán kislány csak könyveket kért, a helyi könyvtárból négy könyvet kapott ajándékba. A könyvtár vezetése további ukrán-szlovák könyveket rendelt.

Vágsellye transzparens számláján jelenleg már több mint háromezer euró van, a lakosok nyitottak a további segítségnyújtásra, és lehetőségeik szerint segítik az érkező menekült családok beilleszkedését.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »