Keszegh Istvánról nevezték el a Selye Gimnázium tantermét

Keszegh Istvánról nevezték el a Selye Gimnázium tantermét

A teremavatóval a három éve elhunyt matematika-fizika szakos pedagógus emléke előtt tisztelgett az az iskola, amelynek az elmúlt évtizedekben ő volt az egyik legnevesebb és legeredményesebb tanára.

Az 1950-ben Marcelházán született Keszegh István a Selye János Gimnáziumban (SJG) hét osztályt vezetett pedagógusi pályája során, amely azt jelenti, hogy több mint 200 diák sorsát osztályfőnökként is egyengette. Elsősorban tehetséggondozó tanárként lett széles körben ismert és elismert szakember. A SJG által közreadott életrajza szerint például – és egyebek mellett – a Tokióban megrendezett Nemzetközi Matematikaolimpián az ő diákja volt a szlovák válogatott legeredményesebb versenyzője. Összességében 1974-től 2014-ig volt akítv pedagógus, melynek során több száz diákja lett eredményes különböző matematikaversenyeken.

Hírdetés

A teremavatón Andruskó Imre igazgató emlékeztetett, Keszegh István 1985-ben vállalta el a komáromi Magyar Tannyelvű Gimnázium igazgatói posztját, amely során új alapokra helyezte annak irányítását, s elérte, hogy az iskola 20 osztályos gimnáziummá fejlődhessen. Emellett a közéletben is folyamatosan aktív volt mind a pedagógiai és szűkebb szakmai, mind a kulturális szerveződéseket tekintve.

A SJG-ban már szinte régi hagyománynak számít, hogy az intézmény egy-egy neves, néhai pedagógusáról neveznek el termeket. Ezt a hozzátartozókkal és leszármazottakkal együttműködésben teszik, így Keszegh István családja is segítette az első emeleten található osztályterem teljeskörű felújítását. Özvegye, Keszegh Margit köszönte meg azok munkáját, akik segítették a munkát – míg a legendás tanár rokona, Keszegh Béla komáromi polgármester kiemelte, Keszegh István a példa arra, hogy vidéki közegből indulva is lehet nagy célokat elérni.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »