Kész Matolcsy felmondólevele

Kész Matolcsy felmondólevele

Megírták Matolcsy Györgynek a felmondólevelet a szocialisták, az MNB azonban politikai hecckampányról beszél. Az alapítványi költéseket közben a fővárosi főügyészség is vizsgálja, törvényességi ellenőrzést indítottak. Ha kiderül, hogy mulasztottak a közpénzek felhasználásánál a szervezetek, nemcsak bírságot fizethetnek, de a szerződések is semmissé válhatnak.

„Igazából örülünk neki, mert mégiscsak egy egyetem. Ez egy nagyobb intézmény, nagyobb lehetőségek mindenkinek, és szerintem ez egy jobb közösségnek a kezdete lesz” – az egyik jegybanki alapítvány kurátorának a hétvégi nyilatkozata alapján ez az intézmény is a kormány gazdaságpolitikájának népszerűsítését szolgálhatja, hogy az emberek azt elfogadják, és minél szélesebb körben támogassák. Lentner Csaba azt is hangoztatta, hogy az MNB-alapítványok azon munkálkodnak, hogy a Fidesz–KDNP pártszövetség kormányon maradjon. A szocialisták szerint ez nem más, mint tiltott pártfinanszírozás, ezért felmondólevelet vittek Matolcsy Györgynek, egy másik írásban pedig a köztársasági elnöktől kérik a jegybank vezetőjének felmentését.

„Mint ahogy a kuratórium egyik tagja megfogalmazta, nem csak a barátok, nem csak a haverok, nem csak a rokonoknak, hanem a Fidesz esetleges 2018-as választási győzelmét közvetetten kívánja segíteni. Matolcsy György mától nem a köz szolgálója, ő egy pártkatona, havi ötmillió forintért, ezért méltatlanná vált a jegybank elnöki tisztségére” – fogalmazott Tóbiás József.

Politikai hecckampány zajlik a sikeres jegybank ellen – válaszolt az MNB szóvivője.

Hírdetés

„A Magyar Nemzeti Bank nem bonyolódik pártpolitikai csatározásokba, akkor sem, hogy ha úgy tűnik, hogy Tóbiás József valószínűleg rosszul áll az MSZP-n belül folyó elnökválasztási csatározásban, és azt gondolja, hogy ilyen akciókkal tudja a saját támogatottságát növelni. Mi nem foglalkozunk ilyen kérdésekkel, a Magyar Nemzeti Bank egy független nemzeti intézmény” – nyilatkozta Hidvéghi Balázs.

Az ellenzéki pártok szerint a legfőbb ügyész elfogult az alapítványi költések ügyében, mivel felesége két szervezet felügyelőbizottságának is tagja.

„Azt gondolom, hogy az ellenzék teszi a dolgát, és az ügyészség is” –mondta korábban Polt Péter legfőbb ügyész.

Ezt teszi a Fővárosi Főügyészség is – a szocialista Tóth Bertalan kezdeményezésére eljárást indítottak az alapítványoknál.

„A kérelmező törvényességi ellenőrző eljárás lefolytatását kezdeményezte hat alapítvánnyal szemben, mert álláspontja szerint ezek a szervezetek nem tartották be a közbeszerzési törvény előírásait. A kérelem alapján a fővárosi főügyészség a törvényességi ellenőrzést elrendelte, és az eljárást lefolytatja. Fontos, hogy nem büntetőeljárásról van szó tehát, hanem törvényességi ellenőrzésről” – mondta a Fővárosi Főügyészség szóvivője, Bagoly Bettina.

A törvény szerint ha kiderült, hogy mulasztottak az MNB alapítványai, amikor nem írtak ki közbeszerzési eljárást a megrendeléseikre, akkor legfeljebb a közbeszerzések értéke 15 százalékának megfelelő összegre bírságolhatják őket, a szerződés pedig semmissé válhat.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »